latinica  ћирилица
22/05/2016 |  17:35 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Kolektivno krštenje prijedorskih osnovaca (VIDEO)

U Prijedoru je danas upriličeno kolektivno krštenje. Svetu tajnu krštenja primilo je deset učenika devetih razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“. Dojučerašnji drugovi iz klupe od danas su jedni drugima kršteni kumovi. Ovo je već postala tradicija na kraju osnovnog obrazovanja u prijedorskoj školi.
Prijedor - Grupno krštenje - Foto: RTRS
Prijedor - Grupno krštenjeFoto: RTRS

Današnji događaj za deset đaka škole „Desanka Maksimović“ ostaće u sjećanju do kraja života. Završetak izučavanja pravoslavne vjeronauke kao predmeta, obilježili su kolektivnim krštenjem.

Ivana Kesić, učenica OŠ „Desanka Maksimović“ kaže da za nju ovaj događaj predstavlja jako lijep događaj koji će joj sigurno ostati u sjećanju kao lijepa uspomena iz osnovne škole.

I njen drug Zoran Torbica ističe da je ovo krštenje veliki dan za njega jer će steći krsne kumove.

Onima koji su danas kršteni kumovali su drugari, koji su zajedno školske brige dijelili proteklih devet godina. Јedni sa drugima sada su povezani na poseban način.

"Oni su dobrovoljno na kraju školovanja, poslije osam godina proučavanja pravoslavne vjeronauke, izrazili želju da budu kršteni. Јedno ovakvo saborno krštenje u hramu je početak njihovog duhovnog života i nešto čega će se sjećati čitavog života", rekao je vjeroučitelj Ilija Bašić.

Kraj je škole, ali ne i drugarstva. Ovi mladi ljudi su primjer kako se iz dobrog prijateljstva uvijek rađa kumstvo.