latinica  ћирилица
24/05/2016 |  07:47 ⇒ 25/05/2016 | 07:54 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Nacrt zakona o željeznicama (VIDEO)

Nacrtom zakona o Željeznicama Republike Srpske, o čemu je danas raspravljano u Narodnoj skupštini Republike Srpske, propisuje se da se željeznička infastruktura upisuje u javne evidencije o nepokretnostima kao javno dobro u svojini Srpske. Poslanici su raspravljali i o nacrtima zakona o visokom obarazovanju i mirnom rješavanju radnih sporova, te izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: SRNA
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: SRNA

20.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim se preciznije definiše ko mogu biti korisnici socijalne zaštite, kao i uslovi za njeno ostvarivanje. Razlog za usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti sadržan je u potrebi usklađivanja oblasti socijalne zaštite sa Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom.

"Navedeni zakon potrebno je usvojiti i zbog usklađivanja oblasti socijalne zaštite sa Porodičnim zakonom, Zakonom o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, Zakonom o stvarnim pravima i sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj", navodi se u obrazloženju navedenog zakonskog rješenja.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske.

Poslanici će razmatrati Nacrt strategije zapošljavanja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine.

Biće razmatrana informacija o odlukama o pomilovanju u 2015. godini.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

19.50 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, izbor, prava i obaveze arbitara i miritelja, kao i način osnivanja tijela za mirno rješavanje radnih sporova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović istakao je u završnoj riječi da je ovim nacrtom zakona mirno rješavanje radnih sporova obavezujuće, ali da se, ako se strane u sporu ne dogovore, ide na sudski postupak.

Savanović je rekao da je ovo dobar i afirmativan zakon, te da će u javnoj raspravi biti uzeti u obzir svi korisni prijedlozi i sugestije, kako bi se dobio što kvalitetniji prijedlog zakona koji će biti primjenjiv.

Tokom skupštinske rasprave poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da je ovo dobar nacrt zakona, ali da bi trebalo preciznije definisati da li je mirno rješavanje radnih sporova obavezno ili dobrovoljno.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić smatra da je u Nacrtu zakona nedorečeno da li je mirno rješavanje radnih sporova putem Agencije obavezno ili nije.

Poslanik SP-a Nedeljko Milaković rekao je da podržava donošenje ovog zakona kojim se garantuju veća prava radnicima i poslodavcima, te izvjesnija pravna zaštita.

19.10 - Nacrtom zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, o kojem je počela rasprava u parlamentu Srpske, uvodi se arbitražna komisija za mirno rješavanje radnih sporova između izabranih predstavnika radnika i poslodavaca u vezi sa otkazom ugovora o radu. Obrazlažući Nacrt zakona, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi njegovog usklađivanja sa Zakonom o radu.

Nacrtom zakona uređuje se način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, izbor, prava i obaveze arbitara i miritelja, kao i način osnivanja tijela za mirno rješavanje radnih sporova.

Nacrtom je definisano da ove poslove obavlja Agencija za mirno rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske.

Upravni odbor Agencije ima tri člana, uključujući predsjednika, gdje članove imenuje osnivač na prijedlog nadležnog ministarstva, a po jednog na prijedlog reprezentativnih sindikata na nivou Republike Srpske i reprezentativnih udruženja poslodavaca Republike Srpske, navodi se u zakonskom rješenju.

18.45 - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da "Željeznice Republike Srpske" neće propasti i ići u stečaj.

"Nekoliko toplih obroka nije isplaćeno, ali plate u ovom preduzeću su redovne. `Željeznice Republike Srpske` od izuzetnog su značaja za naše društvo i sigurno je da će biti riješeni postojeći problemi", rekao je Trninić u završnoj riječi u Narodnoj skupštini, nakon što su poslanici okončali raspravu o Nacrtu zakona o željeznicama Republike Srpske.

On je istakao da će biti završeno finansijsko i organizaciono restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske".

Trninić tvrdi da nisu tačni navodi opozicije da se radnici u "Željeznice Republike Srpske" zapošljavaju po osnovu članstva u određenim političkim partijama.

"Dok ne bude sačinjena nova sistematizacija radnih mjesta u ovom preduzeću, ne može se govoriti da ima viška radnika. Vlada Republike Srpske nastaviće da pomaže `Željeznicama Republike Srpske`", dodao je Trninić.

18.10 - Poslanik SNSD-a Vanja Bajić istakao je da je neophodno restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" radi bržeg i kvalitetnijeg razvoja društva.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo tvrdi da su gubici "Željeznica" u ovoj godini uvećani za nekoliko miliona KM.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da je potrebna kvalitetna sanacija "Željeznica Republike Srpske" jer bez željezničkog saobraćaja nema napretka bilo koje zemlje. On smatra da broj radnika u ovom preduzeću mora biti smanjen.

17.10 - Nakon redovne pauze, Narodna skupština nastavila je zasjedanje raspravom o Nacrtu zakona o željeznicama Republike Srpske. Poslanici će razmatrati Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

15.15 - Nacrtom zakona o željeznicama Republike Srpske predviđeno je da se sva željeznička infrastruktura upiše kao javno dobro u svojini Republike Srpske, čiji je upravljač preduzeće "Željeznice Republike Srpske".

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić istakao je da se ovim zakonskim rješenjem propisuje kapacitet infrastrukture, dodjela trase voza i naknada za njeno korišćenje.

"Ovim zakonom se uređuje način izgradnje, rekonstrukcije i održavanja željezničke infrastrukture, gradnja željezničkih objekata i postrojenja, ukrštanje željezničkih pruga i puteva, prevoz u željezničkom saobraćaju, željeznička vozila i radnici, vanredni događaj, te zaštita pruge", rekao je Trninić, obrazlažući u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o željeznicama Republike Srpske.

On je naglasio da se predloženim zakonom uređuje upravljanje, elementi i vrste željezničke infrastrukture, obaveze njenog upravljača, kao i pristup i njeno korišćenje. Prema njegovim riječima, na ovaj način, pojednostaviće se procedure dobijanja saglasnosti za izgradnju i održavanje željezničke infrastrukture.

Nacrt zakona o željeznicama Republike Srpske usklađen je sa zakonodavstvom EU.

Raspravom o navedenom Nacrtu zakona sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 17.10 časova, nakon redovne pauze.

14.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o visokom obrazovanju, kojim je postupak akreditacije visokoškolskih ustanova uveden kao obavezan s ciljem međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Radmila Pejić istakla je u završnoj riječi da se ovim zakonskim rješenjem pooštravaju uslovi za rad visokoškolskih ustanova s ciljem unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja.

Pejićeva je pozvala akademsku zajednicu i narodne poslanike da dostave svoje primjedbe na ovaj nacrt zakona, koje će biti razmotrene na javnoj raspravi koju će resorno ministarstvo organizovati u trajanju od 60 dana.

Tokom skupštinske rasprave o ovom nacrtu zakona, poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je da su podizanje nataliteta stanovništva i obrazovni sistem najvažnija pitanja u svakoj državi o čemu bi i Republika Srpska trebalo da povede računa.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić založio se za verifikaciju i kontrolu nastavnog plana visokoobrazovnih ustanova u Srpskoj.

13.20 - Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon polučasovne pauze nastavili su raspravu o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

12.40 - Poslanik SNSD-a Igor Radojičić rekao je da se ne slaže sa odredbom Nacrta zakona o visokom obrazovanju kojom se defakto predviđa ukidanje asistenta, jer su minimalni uslovi da neko bude izabran na ovu funkciju da bude magistar nauka ili da ima završen master.
Tokom skupštinske rasprave o ovom Nacrtu zakona, Radojičić je rekao da to praktično znači da diplomirani profesor, inženjer, ekonomista i pravnik više ne bih mogao ostati na fakultetu kao asistent.

Poslanik SNSD-a Srđan Amidžić rekao je da se ne slaže sa odredbom iz Nacrta zakona o visokom obrazovanju kojom su predviđeni minimalni uslovi, magistar nauka ili master, da neko bude izabran za asistenta, ocjenivši je kontraproduktivnom.

"Ako ćete svu tu dobru djecu gurnuti od fakulteta i nadati se da će se oni vratiti nakon završenog magistarskog ili master studija, mislim da je to nemoguće očekivati", istakao je Amidžić.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević smatra da je ovaj nacrt zakona neopohodan Republici Srpskoj da se potpunije i konkretnije uredi visoko obrazovanje na javnim i privatnim univerzitetima u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Nikola Gavrić rekao je da je Republici Srpskoj potreban kvalitetan i moderan sistem obrazovanja, što se odnosi i na donošenje Zakona o visokom obrazovanju.

Poslanik kolicije "Domovina" Nedim Čivić tvrdi da se predloženim nacrtom ovog zakona univerzitet reducira samo na obrazovnu komponentu, a isključuje se naučna.

Na zahtjev poslanika u parlamentu Srpske u toku je polučasovna pauza.

11.10 - Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, o kojem je danas počela rasprava u parlamentu Republike Srpske, postupak akreditacije visokoškolskih ustanova uveden je kao obavezan s ciljem međunarodne uporedivosti visokoškolskih kvalifikacija koje se stiču u sistemu visokog obrazovanja u Srpskoj.

Razlog za donošenje ovog nacrta zakona sadržan je u neophodnosti usklađivanja sistema visokog obrazovanja Republike Srpske sa kontinuiranim promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja, a sve s ciljem podizanja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja u Republici Srpskoj, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Ovim nacrtom zakona kao novina predviđeno je preciznije određivanje pojmova akademskih i strukovnih studija, univerziteta i visoke škole, zajedničkog studijskog programa, cjeloživotnog učenja, uvođenje kategorije samofinansirajućeg studenta, pooštravanje uslova za izbor u akademska zvanja, a sve s ciljem podizanja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave o ovom nacrtu zakona, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je dobro što je ovaj zakon u formi nacrta i da je potrebno da se ova oblast uredi.

Stevandić se založio za potrebu da u slučaju da Republika Srpska ima domaći nastavni kadar ne može penzionisano lice iz druge države da izvodi nastavu u Srpskoj.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da DNS pozdravlja donošenje ovog nacrta zakona, jer je loše stanje u ovoj oblasti koju treba dodatno urediti u Srpskoj i uskladiti sa evropskim prostorima.

10.15 - Narodna skupština Republike Srpske nastavila je danas redovnu sjednicu razmatranjem Nacrta zakona o visokom obrazovanju. Na dnevnom redu su i nacrti zakona o željeznicama Republike Srpske, o mirnom rješavanju radnih sporova, o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske.

Narodna skupština Republike srpske razmatraće Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. godinu, informaciju o odlukama o pomilovanju u 2015. godini.

Biće razmatrana i informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2015. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće informaciju o realizaciji osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika januar-decembar 2015. godine, informaciju o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godine u 2015. godini.

Parlament Srpske razmatraće i prijedlog odluke o saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Direktan prenos možete pratiti na RTRS Plus.