latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:20 | Autor: RTS

"Morava 2016" - najveća vježba Vojske Srbije

Na osnovu naređenja predsjednika Republike i odobrenja ministra odbrane, počela je velika komandno-taktička vježba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
Vojska Srbije - Foto: Beta
Vojska SrbijeFoto: Beta

Vježbom će biti obuhvaćeni operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponentne vojske Srbije, a u planu je da učestvuje i određeni broj lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze.

Tokom višednevnih vježbovnih aktivnosti na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima provjeravaće se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji.

Najvećom vježbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Јovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Komande i jedinice će izvršavati zadatke iz prve i treće misije Vojske Srbije, tokom kojih će se na terenu susretati s nizom problema, koje će komandiri i komandanti morati da rješavaju kako bi postigli zadate ciljeve.

Izvođenjem vježbovnih aktivnosti u praksi će biti provjereni organizacija, doktrinarna rješenja, načela upotrebe, taktike, tehnike i procedure komandi i jedinica Vojske Srbije.

General Draganić je vježbovnim aktivnostima rukovodio sa vježbovnog komandnog mjesta Generalštaba u Јakovu, a vježbajuću komandu obišao je i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.