latinica  ћирилица
24/05/2016 |  12:54 | Autor: SRNA

Kvalitet vode u Srpskoj veoma dobar

Kvalitet vode u Republici Srpskoj veoma je dobar, ocijenio je direktor republičkog Inspektorata Predrag Tomić u pauzi Regionalne konferecije kontrolnih tijela iz oblasti voda, koja se održava u Banjaluci.
Voda - Foto: ilustracija
VodaFoto: ilustracija

Tomić je na konferenciji za novinare rekao da je voda osnovni faktor opstanka čovjeka i da predstavlja neprocjenjivo bogatstvo svake države, ali da zahtijeva održavanje i čuvanje njenog kvaliteta.

On je naveo da je kvalitet vode u Srpskoj dobar zahvaljujući nerazvijenoj industriji, koja je glavni zagađivač, te ukazao na neophodnost stalne brige o kontroli korištenja voda, o kontroli obezbjeđivanja riječnih korita i izvorišta, kao i o kontroli eksploatacije nanosa iz riječnih korita.

"Neuređenost granica u Srpskoj i BiH dovodi do toga da na pojedinim područjima uz Savu i Drinu gubimo ovlaštenja, odnosno prelaze na Srbiju ili Hrvatsku, a oni ne mogu raditi na našoj strani", objasnio je Tomić.

On je dodao da takve situacije dovode do zloupotreba jer pojedinci eksploatišu i prodaju riječni nanos, a institucije ne mogu djelovati, te ocijenio da bi ova dvodnevna konferencija trebalo da doprinese razmjeni iskustava vodnih inspektora i ujednačavanju u sistemu rada.

Tomić je ukazao na potrebu pravovremene pripreme da bi se uspješno zaustavili negativni efekti klimatskih promjena koji će dovesti do ekstremnih poplava, suša ili nekih drugih vremenskih neprilika. On smatra da će konferencija doprinijeti odbrani od svih promjena koje mogu nastati.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Aleksandar Čupligin rekao je da ova konferencija predstavlja odličnu priliku za razmjenu mišljenja i iskustava među ekspertima na polju kvaliteta vode, kao i da nadležene institucije razmijene reakcije u hitnim situacijama, te da se razgovara o prekograničnom upravljanju vodama.

"Saradnja između različitih institucija u državi i regiji od ogromnog je značaja za unapređenje već uspostavljenih dobrih praksi i za razvoj novih", smatra Čupligin.

Prema njegovim riječima, OEBS tijesno sarađuje sa partnerima na lokalnom nivou da bi utvrdili njihove potrebe i osigurali potrebnu pomoć s ciljem otklanjanja posljedica prirodnih katastrofa.

Predstavnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Samo Groželj pojasnio je da se komisija bavi razvojem plovidbe, zaštitom voda i zaštitom od poplava, te da su inicijatori više projekata na tom području. /