latinica  ћирилица
24/05/2016 |  17:22 | Autor: SRNA

Ambasada Velike Britanije - četiri miliona KM bezbjednosnim agencijama

Ambasada Velike Britanije u BiH doniraće u naredne četiri godine četiri miliona KM za projekat tehničke podrške bezbjednosnim agencijama u BiH u cilju jačanja kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.
Edvard Ferguson - Foto: Screenshot
Edvard FergusonFoto: Screenshot

Britanska ambasada će sa Federalnom upravom policije  i drugim agencijama implementirati projekat "Јačanje kapaciteta Federalne uprave policije i kriminalističko obavještajnog sistema u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma", koji je danas predstavljen u Sarajevu.

"Ovo je zaista značajan projekat koji će se sprovoditi u naredne četiri godine, a implementiraće se na različitim nivoima s ciljem stvaranja jedinstvene obavještajne slike u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Ovim projektom želimo omogućiti svim policijskim strukturama da neometano rade svoj posao", istakao je ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson na konferenciji za novinare.

U prvom dijelu projekta ulagaće se u sisteme bilježenja i dijeljenja kriminalističko-obavještajnih podataka, a u narednoj fazu uvodiće se modeli policijskog rada zasnovanog na obavještajnim podacima, koji će proći kroz analizu i gdje će biti ocijenjen kvalitet razmjene informacija.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da se radi o projektu koji će imati praktičan uticaj i već u narednom periodu očekuje se kupovina opreme koja će poboljšati IT sistem federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i sistema analitike.

Čampara je zahvalio Ambasadi Velike Britanije na ovom projektu na kojem će do marta 2020. godine zajednički raditi u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, entitetskim ministarstvima i kantonalnim MUP-ovima.

Cijeli projekat odnosi se na segment kriminalističko-obavještajnog rada u okviru otkrivanja krivičnih djela, a prije svega organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma.