latinica  ћирилица
24/05/2016 |  17:24 | Autor: SRNA

Stefanović: Odgovor na terorizam mora biti snažan i koordinisan

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u Groznom da odgovor na terorizam, kao globalni problem, mora biti snažan i koordinisan, i poručio da Srbija čini sve da spriječi propagiranje radikalnih ideologija i regrutaciju potencijalnih terorista.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović je, govoreći na sedmom Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbjednosti ukazao da je čvršća saradnja i blagovremena razmjena bezbjednosno interesantnih informacija veoma važna za suprotstavljanje svim izazovima koje Evropu i svijet očekuju.

"Cilj naše zemlje je da smanjimo propagiranje radikalnih ideologija i sprečimo regrutaciju potencijalnih terorista, da presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, osujetimo planiranje i izvršenje njihovih planova i da ih, na kraju, krivično procesuiramo", naglasio je Stefanović, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima potencijalni rizik po bezbjednost Srbije predstavlja opasnost od povratka srpskih državljana sa stranih ratišta, naročito od povratka džihadista iz Sirije i Iraka, gdje su se borili u okviru neke od terorističkih organizacija koje djeluju na tom prostoru.

"Postoji opasnost da te osobe po povratku nastave da vrše dalju radikalizaciju. Zbog učestvovanja u ratnim sukobima u Siriji i Iraku podignute su optužnice protiv sedam državljana za krivično delo terorističko udruživanje", ukazao je Stefanović.

On je upozorio da države koje se nalaze na migratornom talasu moraju biti dodatno oprezne jer, kako je rekao, postoji potencijalna prijetnja da bi masovno kretanje izbjeglica iz ratom opustošenih zemalja, kao i ekonomskih migranata, moglo biti zloupotrijebljeno od terorista, koji žele da dođu do zemalja koje su njima interesantne za izvršenje napada.

"Radi postizanja ovih ciljeva sve ugrožene države moraju ojačati svoje nacionalne bezbednosne kapacitete i unaprediti saradnju i razmenu informacija sa drugim zemljama", zaključio je Stefanović.