latinica  ћирилица
24/05/2016 |  18:42 ⇒ 25/05/2016 | 11:44 | Autor: RTRS

DŽaferović znao za terorističke aktivnosti "El Mudžahedina" (VIDEO)

U Dnevniku 2 objavili smo nove dokumente, izvještaje i telefonske transkripte iz kojih se vidi da je Šefik DŽaferović, ratni načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica bio obaviješten o terorističkim aktivnostima pripadnika zloglasne jedinice tzv. Armije BiH Odreda "El Mudžahedin".
Terorističke ćelije u BiH - Foto: RTRS
Terorističke ćelije u BiHFoto: RTRS

U dokumetima, koji su u posjedu RTRS-a vidi se da je DŽaferović znao kada će i kako biti izvršena brutalna ubistva egipatskih generala, pripadnika Unprofora i zapadnih humanitarnih organizacija, te srpskih vojnika u Vozući. 

Iz DŽaferovićevih zabilješki jasno se vidi da je njegova služba operativno- obavještajnom operacijom "Kinšasa" stalno prisluškivala mudžahedine, pretresala vozila, izdavala sredstva za uhođenje, te njihovo praćenje i nadziranje. Operacijom "Kinšasa"- zabilježena je stalna komunikacija komandanta mudžahedina u BiH Abu Malija sa glavnim bezbjednjakom odreda "El Mudžahedin" -A iman Avadom Abdurahmanom. U transkriptu, jednog od njihovih razgovora regrutuju novih lica u zloglasni odred "El Mudžahedin": "24. decembra 1994. godine u kontaktu između Abu Malija i Abdurahmana saznajemo da je, kako navodi Abdurahman, stiglo 50 Avganistanaca koji žele da dođu u Bosnu a na interesovanje Abdurahmana u vezi prebacivanja u Bosnu, Mali odgovara da od Vlade može dobiti odobrenje, ali da ne ide službenim putem jer su oni u stanju da ih prebace".

Po nalogu Alije Izetbegovića, uspostavljena je nova vojno obavještajna operacija "Vranduk" . Zadatak isti, kao i u operaciji "Kinšasa" - ovaj put učestvuju vojska i policija tzv. Armije BiH. Zahvaljujući ovoj operaciji, Šefik DŽaferović i Sahib Mahmuljin u potpunosti su bili obaviješteni o planovima mudžahedina o brutalnim ritualnim odsjecanjima glava srpskih vojnika.

Šokantan je podatak, da su ubistva nastavljena i u miru, 20 dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U jednom od zvaničnih dokumenata tzv. Armije BiH, vidljivo je da je DŽaferović bio obaviješten i o premještanju deset pripadnika njegove Službe bezbjednosti u odred "El Mudžahedin" - koji je izvršio 192 ritualna odsjecanja glava srpskih vojnika i civila. Iako je izdavao, nerijetko potpisivao i dobijao izvještaje o aktivnostima mudžahedina u BiH, DŽaferović - danas nije želio pred našu kameru uz obrazloženje da je sve aktivnosti vodila služba državne bezbjednosti i da on nije imao ništa sa tim.

Interesantan je i dokument DŽaferovićeve službe u kojem je bezbjednost u Zenici 1994. godine opisana nizom krivičnih djela koja podsjećaju na terorističke aktivnosti. Između ostalih, utvrđeno je da su nepoznata lica sa Bliskog istoka ubijala zapadne humanitarce, zastrašivali stanovništvo i kidnapovala maloljetnu djecu. Nepoznata tamnoputa lica sa dugim bradama 1994. godine otela su trojicu britanaca, pripadnika UNHCR-a, nedaleko od hotela Internacional u Zenici, a u naselju Peri Han kod Kaknja ubili su Britanca Pol Gudala. "Poduzimajući opširne operativne provjere u saradnji sa 3. Korpusom utvrđeno je da su navedeno djelo počinili Abdulhadi Algahtani iz Saudijske Arabije, Abu Enes Abdulah, državljanin Palestine i Adil Saleh", navedeno je u dokumentu.

Značajan je i dokument sudskog vještaka Medihe Brkić - Silajdžić koja opisuje prvo iskopavanje srpskih žrtava na Ozrenu u kojem navodi da nijedna od ekshumiranih žrtva nema glavu, a većini su osječena tri prsta. U narednim danima nastavljamo otkrivanje tajnih dokumenata tzv. Armije BiH i obavještajnih muslimanskih službi.