latinica  ћирилица
24/05/2016 |  21:15 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Održano pjesničko veče u sklopu "Dana Ćirila i Metodija"

U organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo, Udruženja književnika Srbije i Crkvene opštine Kostolac večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održano pjesničko veče u sklopu manifestacije "Dani Ćirila i Metodija u Srbiji i Republici Srpskoj".
Istočno Sarajevo: Pjesničko veče - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Pjesničko večeFoto: SRNA

Građanima Istočnog Sarajeva predstavili su se književnici Martin Prebuđila iz Slovačke, Toda Matić Medić iz Australije, Uroš Stepanov iz Švedske, Grozdana Lučić Lalić, Mićo Cvijetić i Branislav Veljković iz Srbije, te Željko Pržulj, Nedeljko Zelenović i Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva.

Član Udruženja književnika Srbije Grozdana Lučić Lalić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da može učestvovati na manifestaciji koja ima za cilj podsjetiti na to kako su Ćirilo i Metodije krenuli sa opismenjavanjem južnih Slovena.

"Treba da se podsjetimo kako je krenula pismenost po slovenskim zemljama od Ćirila i Metodija, pa kasnije od Klimenta i Nauma, te da ta iskustva podijelimo sa prijateljima iz Republike Srpske. Treba na taj način i književno da učvršćujemo spone", rekla je ona.

Generalni sekretar Udruženja književnika Srbije Branislav Veljković podsjetio je da je Udruženje popisalo Protokol sa direktorom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem o uzajamnoj saradnji koja se realizuje već nekoliko godina.

"Kao rezultat te saradnje smo se večeras predstavili u Istočnom Sarajevu, čime učvršćujemo veze između Srpske i Srbije. Ovim druženjima te veze postaju sve čvršće i tako mora da bude", dodao je Veljković.

Bibliotekar Slađana Bratić izrazila je zadovoljstvo što su Matična biblioteka i Istočno Sarajevo ugostili večeras neke od savremenih srpskih pjesnika.

"Uvjereni smo da će nakon večerašnje pjesničke večeri mnogi građani potražiti neke od njihovih knjiga u fondu Matične biblioteke, te se malo više nego što je bio slučaj do sad okrenuti čitanju poezije", dodala je Bratićeva.

Srpski pjesnici su prije pet godina, 23. maja 2011. godine u svečanom salonu Udruženja književnika, organizovali veče poezije posvećene svetim Ćirilu i Metodiju.

Zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, 2014. godine pjesnici iz slovenskih zemalja u Andrićgradu su govorili stihove u slavu Ćirila i Metodija - Nikolaj Šopov iz Bugarske, Nataša Švikart-Žumer iz Slovenije, Miodrag Јakšić i Duško M. Petrović iz Srbije.

Prošle godine je ova manifestacija održana u Milićima, čime je postala lijep primjer kulturno-umjetničke saradnje Srbije i Srpske.