latinica  ћирилица
25/05/2016 |  16:12 | Autor: SRNA

Pašalić: Srpska se mora ozbiljno pozabaviti pitanjem popisa

Demograf Stevo Pašalić naglasio je da se cijela Republika Srpska mora ozbiljno pozabaviti pitanjem popisa stanovništav u BiH, jer podaci koje hoće da objavi direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, dalekosežno gledajući, mogu uzdrmati konstituivnost naroda u BiH.
Stevo Pašalić (Foto: porodicnikrug.com) -
Stevo Pašalić (Foto: porodicnikrug.com)

Pašalić je ocijenio da su predstavnici Republike Srpske u BiH u vezi sa tim pitanjem djelovali mlako i nezainteresovano, što je, kako je istakao, najveći problem.

On je rekao Srni da su na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ovo pitanje žešće branili Hrvati nego Bošnjaci, što je snažna poruka Srbima da se njene institucije ovim pitanjem ozbiljno moraju da pozabave.

"Njihov ključni cilj je bio dostići broj Bošnjaka od 50,1 odsto u BiH kako su to i naštimali", istako je Pašalić.

On smatra da je jednostaranu odluku direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić od 18. maja o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH donio pod pritiskom, jer ima utisak da je sve spremno da kada se objavi jedinstvena metodologija da će do 1. jula biti objavljeni svi podaci.

"Nemoguće je, ako je Јukić prije par dana prihvatio metodologiju, da za narednih mjesec dana imamo kompletnu obradu podataka. To navodi na sumnju da su ti podaci već spremni i obrađeni i značajno fingirani, a povod za to daju i navodi iz pojedinih medija u Federaciji BiH koji su precizno dali podatke o broju stanovnika i nacionalnoj strukturu", tvrdi Pašalić.

On je dodao da prema tim podacima u BiH živi 50,1 odsto Bošnjaka, iako oni koji se bave demografijom nikako ne mogu doći do takvih podataka, jer oni govore da je najmanje njih otišlo iz zemlje u posljednjih 20 godina.

"Imamo spremne podatke, koje ćemo, prema procjeni, argumentovano dati, da pokažemo da su ovi podaci koje oni nazivaju prosječnim netačni. Kada se govori o procjeni, uvijek se kaže oko, blizu, više od, a njihovi podaci su milimetarski tačni koliko je kojeg naroda u BiH. Istovremeno, te iste podatke objavila je Međunarodna monitoring misija i indikativno je da se njihovi podaci slažu u svaki broj", pojasnio je Pašalić.

On je rekao da popis mora da mobiliše sve nadležne institucije u Srpskoj da se ozbiljno pozabave tim pitanjem i da se popis vrati u okvire zakonite metodologije i struke, a ne da bude direktno pod pritiskom politike.

Pašalić je rekao da su dobri potezi Zavoda za statistiku Republike Srpske, koji je danas uputio zvanična pisma direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Јukić i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i članovima ovog tijela, te relevantnim domaćim i stranim institucijama i pojedincima, jer smatra da aktivnosti oko obrade i rezultata popisa treba da budu objektivno prikazane.

On je naglasio da su ti potezi dobri, iako iz Agencija za statistiku BiH više ni ne žele o tome da razgovaraju.

"Nadam se ćemo iskoristiti sve mehanizme da se dođe do relevantnih, tačnih podataka, jer nikome u ovoj zemlji ne trebaju naduvani podaci koji će u praksi biti potpuno besmisleni", poručio je Pašalić.