latinica  ћирилица
25/05/2016 |  17:37 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Kako su pripadnici "El Mudžahedina" odlikovani za zločine nad Srbima? (FOTO/VIDEO)

Nakon našeg priloga u Dnevniku 2 o umiješanosti Mustafe Cerića u formiranje terorističke mreže u BiH tokom rata, Cerić je u pismu RTRS-u još jednom ponovio tezu da je genocid počinjen još tokom 1992. godine.
Zločini mudžahedina - Foto: RTRS
Zločini mudžahedinaFoto: RTRS

Površnost, neutemeljenost i apsurdnost objavljenih navoda, kako kaže, ne želi da komentariše, niti je pomenuo ijedan dokument koji smo objavili u našim prilozima.

A večeras smo objavili i nove dokumente o zločinima tzv. Armije BiH i odreda "El Mudžahedin". U izvještaju o žrtvama pronađenim na Ozrenu, sudski vještak Sabiha Brkić Silajdžić opisuje kako su tretirani srpski i hrvatski ratni zarobljenici. U dokumentima je navedeno da je komandant 3. korpusa tzv. Armije BiH, Sakib Mahmuljin, pripadnike odreda "El Mudžahedin", nagrađivao najvećim priznanjima za počinjene zločine. 

Sudski vještak Sabiha Brkić Silajdžić u dokumentu o prvom iskopavanju srpskih žrtava na Ozrenu, navodi da nijedna od ekshumiranih žrtva nema glavu, i da su većini odsječena tri prsta. Ekshumirane žrtve bili su muškarci, dobi od 20 do 30 godina.

"Tijelo nekompletno, nedostaje: glava, donja vilica, kosti obje šake, kosti desnog stopala i većina kostiju lijevog stopala, vratni pršljenovi od prvog do petog, te oba 12. rebra", navedeno je u dokumentu.

"El Mudžahedin", tokom rata u BiH počinio je 192 ritualna odsijecanja glava srpskih vojnika i civila. Međunarodni sud UN- a, 2002. na zahtjev MUP-a Federacije, upućuje 6 dokumenata tadašnjem ministru Rami Masleši, kao dokaz da su za zločine mudžahedini nagrađeni najvećim ratnim priznanjima tzv. Armije BiH. - 73 pripadnika odreda "El Mudžahedin", uglavnom iz zemalja Bliskog istoka, nagrađeni su ratnim priznanjima "Zlatni ljiljan" i "Srebrni štit".

U dokumentima se navodi: "Ratno priznanje "SREBRNI ŠTIT" dodjeljuje se za obavljanje profesionalnih zadataka i pri tome ispoljenu hrabrost i požrtvovanost".

Uprkos brojnim dokazima, godinama poslije, niko nije odgovarao za zločine, što potvrđuje dokument Okružnog tužilaštva zeničko-dobojskog kantona iz 2006. godine, upućen u Hag.

"U naznačenim arhivama ne postoje predmeti ili drugi dokumenti  koji bi upućivali na činjenicu da je izvršen prijem krivičnih prijava,  zahtijevane istrage ili podizani optužni akti za:

1. ubistvo 25 civila hrvatske nacionalnosti 8. juna 1993. godine u selu Maline/Bikoši

2. ubistvo i maltretiranja 3 ratna zarobljenika Vojske Republike Srpske na području sela Livade, odnosno u Kamenici...jula 1995. godine

3. ubistva i maltertiranja 62 ratna zarobljenika Vojske Republike Srpske na području Kestena, odnosno u Kamenici... septembra 1995. godine.", navedeno je u dokumentu.

Prema istom dokumentu poznata su i imena srpskih žrtava, u logoru Kamenica koji su uhvaćeni i ubijeni u julu i septembru 95. godine. Uglavnom je riječ o Srbima iz Vozuće, Mrkonjić Grad, Banjaluke, Kotor Varoša, Čelinca i drugih mjesta. U narednim danima objavićemo i ratne dnevnike komandanata odreda "El Mudžahedin" i tzv. Armije BiH.