latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:37 ⇒ 27/05/2016 | 08:00 | Autor: RTRS

Institucije Srpske upozoravaju: Protokol o prekograničnom nadzoru prenos nadležnosti (VIDEO)

I pored upozorenja institucija Republike Srpske da je riječ o prenosu nadležnosti, Predsjedništvo BiH potpisalo je Protokol o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore. Tako srpski predstavnici u institucijama BiH nisu poslušali ni zahtjeve ni upozorenja Vlade Srpske - odluku su donijeli samostalno.
Prenos nadležnosti - Protokol 1 - Foto: RTRS
Prenos nadležnosti - Protokol 1Foto: RTRS

Uprkos zahtjevima Vlade Republike Srpske da srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa, jer se nadležnost sa Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, prema članu 4, prenosi na Direkciju za koordinaciju policijskim tijelima – paraf je stavljen. Ivanić tvrdi da nema govora o prenosu nadležnosti, ni potrebe da se koristi mehanizam vitalnog nacionalnog interesa.

"MUP RS će raditi svoj posao, a Koordinacija samo šalje pismo. Takve stvari zaista nemam namjeru zloupotrebljavati i izigravati da su vitalni nacionalni interes. Tema kao što su popis jesu vitalni nacionalni interes, a saradnja policijskih organa, pri čemu nikome nije oduzeta nadležnost, zaista nije", rekao je Ivanić.

Iz MUP-a Srpske tvrde da je riječ upravo o prenosu nadležnosti, na šta su upozoravali još dok je Protokol bio u Parlamentu BIH.

"Sporazum o prekograničnoj saradnji je trebalo da ugovore ministarstva unutrašnjih poslova – Republike Srpske i Federacije. Direkcija nije ta koja se na terenu bavi tim poslom. Mislim da će taj Sporazum ostati na papiru i neće biti primijenjen u praksi", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

I Dom naroda i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine dali su zeleno svjetlo da se Protokol potpiše. Prilikom glasanja, u oba doma, predstavnici SDS-a bili su suzdržani, dok su iz SNSD-a glasali protiv.

"Mi smo u Parlamentu imali zvaničan stav institucija RS i MUP-a RS, koji je jasno rekao da je to prenos nadležnosti i da se daje sugestija poslanicima da ne podrže takvu vrstu odluke. Međutim, ono što je katastrofa je da je SZP glasanjem i u PD i Domu naroda to omogućio", rakao je Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

Predstavnici stranaka iz Srpske, koji učestvuju u vlasti na nivou BiH, ipak nisu bili jednoglasni. Poslanik PDP-NDP, Momčilo Novaković, jedini je među njima glasao protiv ratifikovanja Protokola. Tada je smatrao da taj dokument neće dobiti podršku u Domu naroda, međutim koalicioni partneri su ga demantovali. Danas, nam nije želio dati izjavu.