latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:51 ⇒ 27/05/2016 | 11:16 | Autor: RTRS

Darko Mladić: Izjava Florens Artman-direktna prijetnja po život generala (VIDEO)

Porodica generala Ratka Mladića ozbiljno je zabrinuta zbog izjave bivše portparolke Haškog tužilaštva Florans Artman o njegovom zdravstvenom stanju i to doživljava kao ozbiljnu prijetnju po njegov život.
Darko Mladić -
Darko Mladić

Florans Artman iznijela je tvrdnju da se Slobodan Milošević sam trovao lijekom, koji mu je neko dostavljao u hašku zatvorsku ćeliju, da bi pogoršao svoje stanje i navela da je u sličnoj situaciji i general Ratko Mladić.

Ova tvrdnja izazvala je zabrinutost Mladićeve porodice, zbog koje će se, kažu, obratiti zvaničnicima Srpske i Srbije. Generalov sin Darko Mladić izjavu Artmanove vidi kao prijetnju i poručuje da samo Haški tribunal ima kontrolu nad zdravstvenim stanjem i lijekovima koje koristi general Mladić, i da je to isključivo njihova odgovornost. 

Artmanova kaže da se Milošević sam trovao uzimajući lijek koji se koristi u liječenju lepre, a koji je poništio djelovanje lijeka za visok krvni pritisak od kojeg je patio. Cilj mu je, kaže, bio da pogorša zdravstveno stanje, jer je želio da bude pušten da se brani sa slobode, a onda pobjegne u Rusiju. Njegova strategija je, ističe, bila da izbjegne osuđujuću presudu da ne bi u istoriji ostao upamćen kao krivac za genocid.

“Završava se suđenje i sada se i on nastoji izvući prije izricanja presude. Ko kaže da će Mladić preživjeti? Ko kaže da nakon onoga s Miloševićem neće uspjeti u tome da ga puste na liječenje u Rusiju?”, rekla je Artman.

Porodica generala Mladića zabrinuta je zbog izjave Artmanove, koju doživljava kao direktnu prijetnju preko sredstava informisanja.

“Zabrinuti smo iz razloga što nam se čini, budući da je generalova odbrana pri kraju i da je sad jasno da je odbrana uspjela da ga odbrani uspješno, da sruši sve ključne optužbe tužilaštva – da oni možda na ovaj način vide neki izlaz za sebe iz ove situacije”, rekao je Darko Mladić.

Pominjanje slučaja Milošević bio je samo način da se upakuje prijetnja, kaže Darko Mladić.

"Mislim da je to samo forma preko koje su u stvari pokušali da napadnu ili možda najave neke događaje vezano za mog oca. Zbog toga smo mi veoma zabrinuti i razgovaraćemo sa zvaničnicima i u Srbiji i u RS kako da se jedan takav scenario izbjegne”.

Izjavu Artmanove Mladićev advokat Miodrag Stojanović nazvao je vrlo malicioznim komentarom i proizvoljnim tumačenjem njenog odnosa prema generalu Ratku Mladiću.

“To je jedan vid pritiska na Haški sud u cilju da se ubrza postupak - okončajte postupak što prije, osudite generala Mladića što prije, ne dozvolite da priroda i biologija uradi svoje i da general Mladić umre – a to je nešto što bi bilo vrhunac cinizma i vrhunac malicioznosti u komentaru gospođe Artman”.

Porodica poručuje da je general Mladić u rukama Haškog tribunala i da samo oni imaju kontrolu nad lijekovima koje on pije.

"U tom smislu ja javno hoću da kažem da je njegovo zdravlje 100 odsto u njihovim rukama  i sve posljedice njegovog zdravlja su takođe u njihovim rukama", kaže Darko Mladić i dodaje da s obzirom na to da je faza iznošenja dokaza i svjedoka u sudskom procesu pri kraju, general Mladić je u prilici da se više odmara, ali je njegovo zdravstveno stanje u suštini nepromijenjeno.