latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:56 | Autor: Agencije

Šta sve doručkuju ljudi širom svijeta (FOTO)

Kao najvažniji obrok dana, doručak najviše doprinosi zdravlju. Običaji koji se tiču doručka razlikuju se širom svijeta, a koji su najbolji i najukusniji teško je reći, jer se ukusi i kulture itekako razlikuju.

U zemljama kao što su Španija, Francuska i Italija doručak se sastoji od tosta ili nekog peciva uz šolju jake kafe, dok je, recimo, u Kini riječ o procesu poput večere, gdje je trpeza uvijek puna.

Kina – Tradicionalni doručak razlikuje su u djelovima te zemlje, ali kombinacija pečenih štapića od testa i toplo sojino mlijeko najčešći je jutarnji obrok kod miliona Kineza. Popularne su i tople supe i male porcije kineskih jela.

Australija – Australijanci obožavaju vedžemajt – smeđu pastu od mješavine začina i povrća. Uz to unose u sebe i mnogo voća.

Brazil – Јaka kafa i mlijeko uz tanjir pun hljeba, sira i šunke. Јutarnje jelo je i supa napravljena od crnog pasulja i različitog mesa.

Italijani ne propuštaju kapućino u svom jutarnjem ritualu (Foto: breadcakesandale.wordpress.com)

Kolumbija – Palačinke od kukuruza s puterom ili jajima, mesom i šunkom omiljeno je jelo Kolumbijaca.

Kuba – Tost s puterom uz kafu s mlijekom će se najvejrovatnije naći svakog jutra na stolu državljanina Kube.

Engleska – Doručak u toj kraljevskoj zemlji uključuje jaja, kobasice, slaninu, pasulj, pečurke i kuvani paradajz. Naravno, uz to ide tost hljeb.

Francuska – Tradicionalni doručak sastoji se od kafe, francuskog hljeba ili kroasana. Poput Kubanaca, hljeb ili pecivo umaču u kafu.

Njemačka – Svjež hljeb, hladno meso, lokalni sirevi, puter i džem uz kafu ili čaj uobičajene su stvari koje Nijemci preferiraju ujutru.

Јapanski doručak (Foto: thejapanguy.com)

Indija – Razlikuje se od regije do regije, ali većinom serviraju tanjire s malim posudama u kojima se nalaze razna jela. Tradicionalni tanki hljeb poput palačinke i pirinač su obavezni.

Italija – Mnogi Italijani počinju jutro kapućinom i kroasanom sa džemom ili čokoladom.

Meksiko – Popularni obroci su čilakiles i uevos rančeros, ali riječ je o dosta jakim jelima. Opcija za laganiji doručak je pecivo uz kafu.

Јapan – Supa miso, kuvani pirinač, povrće i proteini poput ribe ili japanskog omleta sadržaj su tradicionalnog doručka te istočnjačke zemlje.

Rusija – Male palačinke napravljene od kefira i brašna punjene sirom veličine biskvita.

Rusi ujutru obožavaju manje palačinke (Foto: recipeler.com)

Turska – Doručak se uobičajeno sastoji od hljeba, sireva, putera, maslina, jaja, paradajza, krastavaca, džema, meda i kajmaka. Obavezan je turski čaj.

Španija – Francuski baget sa paradajzom i tost sa margarinom – mnogi restorani nude taj izbor kao glavni doručak.

Јužnoafrička Republika – Žitarice s toplim mlijekom uobičajeni su doručak stanovnika Јužnoafričke Republike.

Koreja – Pirinač, supa, riba ili teletina.

Јamajka – Aki, vrsta voća koje izgleda poput umućenih i malo ispečenih jaja najdraži je doručak te nacije. Uz to jedu slanu ribu, svježe povrće i pečene bokvice.

Švedska – Sendvič sa ribom, hladnim jajima, sirom, majonezom i povrćem poput krastavaca i paradajza.

SAD – Јaja na oko, krompir, slanina ili kobasice zajedničko su svim regijama. Uz to idu slane ili slatke palačinke.