latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:09 ⇒ 27/05/2016 | 11:15 | Autor: RTRS

Zahtjev SDS-a za prinudnom upravom nad RTRS-om - direktan pritisak na uređivačku politiku (VIDEO)

Zahtjev SDS-a da se , kako kažu, uredi stanje na javnom servisu Republike Srpske je direktan pritisak na uređivačku politiku jednog medija. Ovo je stav RTRS-a, a pritiske SDS-a osudile su brojne organizacije, delegacija Evropske unije u BiH, američka ambasada i OHR.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

Mediji služe interesu javnosti i demokratskim procesima – zato imaju pravo i obavezu da izvještavaju objektivno, profesionalno i odgovorno u cijeloj BiH – stav je kancelarije visokog predstavnika, evropske delegacije u BiH i američke ambasade na salvu uvreda koji dolaze iz vrha SDS-a. Glavni urednik Informativnog programa RTRS-a, Siniša Mihailović poručuje da je ovo bio najdirektniji pokušaj uticaja na jednu medijsku kuću i da se niko neće uplitati u uređivačku politiku RTRS-a.

"Ne postoji nijedan način na koji bi SDS ili Mladen Bosić mogli da utiču na uređivačku politiku sa svojim stavovima koji su iskazali juče. Svi novinari informativnog programa, uključujući i mene, smatraju da je to poziv na linč ove redakcije", ističe Mihailović.

Podsjećamo, nakon što je na protestima 14. maja prvi čovjek SDS-a, Mladen Bosić, Radio-televiziju Republike Srpske nazvao fabrikom laži, tražio da se uvede prinudna uprava, pa RTRS nazvao glavnim izvorom tenzija i konflikata, juče je svoje stavove još jednom ponovio dodavši da RTRS "mora promijeniti svoj odnos i objektivnije izvještavati svojim građanima".

Na zahtjev SDS-a, PD PS BiH usvojio je zaključak da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA ispita određene navode iznesene u emisijama RTRS-a o navodnom učešću ministarstva bezbjednosti BiH, OBA i stranih službi u organizaciji protesta opozcije u Banjaluci 14. maja. RTRS, kaže Mihailović, nikada nije izvještavala neistine. U ovom su slučaju tvrdnje iznijeli analitičari i postoji mnogo načina da se to i provjeri. On poziva Bosića da ispita i ostale navode.

"Mi već danima iznosimo dokumenta o Šefiku DŽaferoviću i njegovoj povezanosti sa odredom El Mudžahid, pa zašto nije pozvao OBA, SIPA i druge istražne organe da to provjere? Ili da provjeri stanje sa diplomom Dragana Mektića. Nama je Pravni fakultet potvrdio da on nema tu diplomu", kaže Mihailović.

U obrazloženju zaključka PS BiH traži se i saslušanje direktora RTRS, Draška Milinovića i glavnog i odgovornog urednika SRNE Milice DŽepine. Ukoliko dođe do toga, iz Udruženja "BH novinari" poručuju da će tražiti da saslušanju prisustvuju predstavnici Linije za pomoć novinarima.