latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:10 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Gubitak skupštinske većine u Bijeljini za SDS politička korupcija (VIDEO)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je nakon sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, najavio obračun sa političkom korupcijom kojom se grubo zloupotrebljava izborni zakon BiH i prekraja izborna volja građana.
Dragan Mektić i Mladen Bosić - Foto: RTRS
Dragan Mektić i Mladen BosićFoto: RTRS

Mektić je decidan – neće se tolerisati trgovina mandatima iza koje stoji koristoljublje ,a kojom se pokušava urušiti stabilnost lokalnih zajednica. Iako, tvrdi, imaju određene informacije i inidicije koje će biti i istražene, nije se izjasnio o kojim se odbornicima ili poslanicima radi.

"Јedan broj pojedinaca u smislu pribavljanja enormne materijalne koristi zloupotrebljava izborni zakon i izbornu volju građana i putem te korupcije dešava se, uslovno rečeno i nemojte me bukvalno shatiti, neka vrsta pučeva i udara", tvrdi Mektić.

On je najavio da će na osnovu raspoloživih informacija, ne samo u Bijeljini, posvetiti ozbiljnu pažnju političkoj korupciji, istraživanju, dokumentovanju i procesuiranju takvih slučajeva.

I predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić će se, kako je rekao, zalagati za to da nadležne institucije rade svoj posao i da se na neki način pokuša pokrenuti točak borbe protiv korupcije. On je nakon insistiranja novinara prozvao Stevandića, Banjca, a potom i Zlatka Maksimovića.

Iz Pokreta Uspješne Srpske koji je oformio Zlatko Maksimović nakon napuštanja SDS-a odgovaraju da je ovo klasičan pokušaj manipulacije javnog mnjenja radi sakupljanja nekoliko jeftinih političkih poena. Ako ima dokaze, neka ih dostavi nadležnim institucijama, a ne da lažne tvrdnje iznosi u medijima kako bi manipulisao građanima.

"Dr Zlatko Maksimović je svoje razloge napuštanja bijeljinskog SDS-a mnogo puta objasnio. Smatramo da su građani to veoma dobro razumjeli. Dokaz je veliko osipanje članstva u bijeljinskom SDS-u koje i dalje traje", saopštio je Pokret Uspješna Srpska.

Iz SNSD-a koji predvodi novu skupštinsku većinu u Bijeljini, a na koju su očigledno aludirali Bosić i Mektić, poručuju da će podržati borbu protiv političke korupcije koja je godinama evidentna u Bijeljini.

"Pozivam SDS da političku korupcije prvo istjera prvo iz svojih redova, jer znamo dobro da je ovdje u Bijeljini prethodnih godina bilo mnogo političke korupcije. Svi odbornici koji su prelazili iz drugih redova političkih partija podržavali su skupštinsku većinu koju je do danas činio SDS", rekao je Nedeljko Ćorić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a.

Svi su saglasni da se treba obračunati sa političkom korupcijom i procesuirati takvi slučajevi. Na političkoj sceni već je počelo vrelo ljeto. Nova skupštinska većina u Bijeljini najavljuje pojačan nadzor nad kapitalnim projektima u Bijeljini, u kojima je kažu, bilo korupcije.