latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:06 | Autor: SRNA

Međunarodna posmatračka misija - Finalizovati i objaviti rezultate popisa

Međunarodna posmatračka misija apelovala je da Agencija za statistiku BiH i entitetski statistički zavodi finalizuju rad na popisu u skladu sa međunarodnim preporukama, s obzirom na to da je prošlo više od dvije godine otkako su prikupljeni podaci o stanovništvu BiH.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

"Pravovremena objava rezultata popisa od ključne je važnosti, s obzirom na relevantnost popisnih podataka za planiranje i izradu politika u BiH. IMO, čiji je zadatak da prati cijeli proces od priprema do objave rezultata, može da preispita svoje učešće u popisu u BiH u slučaju znatne odgode objave rezultata, što bi se odrazilo i na njihovu relevantnost", saopšteno je iz Delegacije EU.

Nakon nedavne oduke Agencije za statistiku BiH da usvoji program obrade podataka popisa, predstavnici IMO-a su se sastali sa predstavnicima vlasti, uključujući ministra civilnih poslova Adila Osmanovića kao koordinatora za popis, i sa statističkim institucijama.

U saopštenju je navedeno da su predstavnici IMO-a razgovarali o sprovođenju usvojenog programa obrade podataka i daljim koracima ka objavljivanju konačnih rezultata.

"IMO, kojim predsjedava direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije Piter Everers, koji je zadužen za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja, pozdravio je odluku o programu obrade podataka koja je donesena nakon više od dvije godine od sprovođenja popisa", piše u saopštenju.

Usvojena metodologija je u skladu sa preporukama IMO-a, uključujući preporuke koje se tiču rezidentnog stanovništva, dodaje se u saopštenju.

IMO je prvi put razmatrao preporuke o tome kako se određuje rezidentno stanovništvo krajem 2014. godine, na osnovu međunarodnih preporuka o popisima stanovništva i domaćinstava.

"U Evropskom statističkom sistemu, uloga šefa državne statističke institucije u donošenju odluka o metodologiji zasniva se na principu profesionalne nezavisnosti glavnog statističara i garantovana je Kodeksom prakse evropske statistike i regulativom o Evropskoj statistici", ističu u saopštenju.

IMO ohrabruje sve učesnike u procesu da pruže podršku koja je potrebna da ovaj princip bude sproveden i da se u potpunosti poštuje princip tajnosti podataka kroz ostatak procesa, dok je "curenje" statističkih podataka koji nisu konačni, neprihvatljivo.

Zbog toga što konačni rezultati još nisu objavljeni, konačna ocjena IMO-a će uslijediti samo nakon objave rezultata.

U vezi sa Zakonom o popisu i odredbom da rezultati budu objavljeni do 1. jula, IMO predlaže statističkim institucijama da planiraju i definišu preostale potrebne korake, uključujući detalje objave rezultata popisa.

IMO ohrabruje statističke institucije da objave prvu publikaciju, koja uključuje osnovne varijable za rezidentno stanovništvo, bez značajnih odlaganja.