latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:07 ⇒ 19:07 | Autor: sputniknews.com

Uskoro referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Rusije

Referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Ruske Federacije biće sproveden naredne godine, a odgovarajući dokument potpisali su predsjednik države Leonid Tibilov i predsjednik skupštine Anatolij Bibilov.
Uskoro referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Rusije (Foto: Sputnik) -
Uskoro referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Rusije (Foto: Sputnik)

"Rukovodeći se dugoročnim interesima južnoosetijskog naroda i željom da se osigura bezbjednost političke situacije u republici, zajedničkom izjavom uz podršku političkog Savjeta saopštavamo da će se naredne godine održati referendum o ulasku Јužne Osetije u sastav Ruske Federacije“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, referendum će biti održan nakon predsedničkih izbora.


U okviru Savjeta koji je sazvan da razmotri pitanje referenduma, učestvovali su predstavnici državne vlasti, političkih partija, kao i građanskih organizacija.

Prethodno je predsjednik Јužne Osetije rekao da je za sprovođenje referenduma neophodno unijeti određene izmjene u Ustav republike, a tiču se davanja prava šefu države da se obrati predsjedniku Rusije sa prijedlogom da se formira zajednički organ vlasti kojem će biti predata kompletna nadležnost.

“Na taj način ćemo lišiti Rusiju svih političkih rizika koji bi se pojavili u uslovima direktnog ulaska republike u sastav Rusije“, istakao je on.

Јužna Osetija, kao i Abhazija, proglasile su svoju nezavisnost avgusta 2008. godine, nakon oružane agresije Gruzije. Rusija je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet bivših autonomnih oblasti.