latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:26 ⇒ 19:29 | Autor: Agencije

Deset najboljih i najgorih namirnica za dobar san

Dok će ispijanje nekoliko šoljica kafe u 3 ujutro većina ljudi smatrati očiglednom greškom, postoje namirnice čije je dejstvo na san manje poznato...
San (Foto: ilustracija/dynamicyou) -
San (Foto: ilustracija/dynamicyou)

"Independent" navodi šest namirnica koje će vam pomoći da zaspite i još četiri koje će odagnati san.

6 najboljih namirnica za san

Јasmin pirinač

Studija, koja je 2007. godine objavljena u magazinu "American Journal of Clinical Nutrition", pokazala je da konzumiranje jasmin pirinča četiri sata pred spavanje smanjuje vrijeme koje nam je potrebno da utonemo u san za polovinu. Razlog za to je glikemijski indeks ove namirnice – ona uzrokuje sporo otpušanje glukoze u krvotok dok je tijelo vari.

Soja i sjeme bundeve

Ove namirnice sadrže veliku količinu triptofana, hemikalije koja podstiče san.

Trešnje

Trešnje su prirodan izvor melatonina, hormona koji podstiče san, bar sudeći prema studiji iz 2011, a objavljenoj u magazinu "Journal of Experimental Botany".

Јedna studija iz 2014. godine takođe je pokazala da konzumiranje soka od trešanja dvaput dnevno tokom dvije nedjelje produžava vijreme spavanja kod starijih osoba za 90 minuta.

Banane

Bogate su magnezijumom i kalijumom koji podstiču opuštanje mišića, kao i triptofanom.

Ovsene pahuljice

Sadrže veliku količinu kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, nutrijenata koji podstiču san – samo ukoliko im ne dodate previše šećera.

Zeleni čaj bez kofeina

Zeleni čaj sadrži teanin, supstancu koja podstiče san. Njegovo dejstvo će, međutim, izostati ukoliko budete popili klasičan zeleni čaj.

4 najgore namirnice

Kofein

Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da spriječava pospanost. Namirnice koje sadrže najveći procenat kofeina su kafa, čaj, energetska pića i pojedine vrste čokolade i gaziranih sokova.

Alkohol

Ako mislite da će vam čaša (ili dvije) vina pomoći da zaspite – u pravu ste. Međutim, alkohol koji vino sadrži utiče negativno na kvalitet sna. Doktor DŽon Šnirson iz Bolnice Papvort navodi da je, kada oslabi dejstvo alkohola, osobu znatno lakše probuditi iz sna nego inače jer tijelo prelazi iz faze dubokog sna u R.E.M. fazu. To takođe znači da će organizam imati manje koristi od obnavljajućih svojstava sna, i da je veća vjerovatnoća da se osoba probudi zbog potrebe da ode do toaleta.

Kari

Začinjen obrok pred spavanje otežava varenje, zbog čega možete ostati budni do sitnih sati.

Masna mesa

Stručnjaci navode da teška i masna hrana ima negativan uticaj na kvalitet sna. Istraživanja su pokazala da ne samo da skraćuje vrijeme sna, već i otežavaja varenje i povećava mogućnost za pojavu gastroezofagealnog refluksa, komplikacije u digestivnom sistemu koju karakteriše vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.