latinica  ћирилица
26/05/2016 |  20:18 | Autor: SRNA

Gradiška: Prikazan dokumentarni film "Četiri kocke šećera"

U Gradišci je večeras prikazan dokumentarni film "Četiri kocke šećera" autora Borislave Cvijić, o stradanju u jasenovačkim logorima smrti.
Gradiška - Foto: SRNA
GradiškaFoto: SRNA

Direktor Јavne ustanove /ЈU/ "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da je film rezultat istraživačkog rada, truda i misije očuvanja sjećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Јasenovac.

"Lične priče onih koji su preživjeli golgotu najbolje predstavljaju stradanja naroda u Drugom svjetskom ratu, a ЈU `Spomen-područje Donja Gradina` pokrenula je inicijativu za prikupljanje starih fotografija, predmeta i dokumenata iz ovog perioda", kaže Tulekovićeva.

Autor filma, Borislava Cvijić, istakla je da je u dokumentarcu predstavljen život žrtava prije, za vrijeme i nakon zločina NDH.

"Cilj filma je da pokaže kako su žrtve genocida živjele prije rata, kako su se snašle u užasu tokom rata i kako su našle snagu da prežive", navela je Cvijićeva.

Cvijićeva, koja je profesor Srpskog jezika u Tehničkoj školi u Gradišci, istakla je da se o stradanjima u Drugom svjetskom ratu danas malo govori u nastavi.

"Brisanjem kulture sjećanja mi ćemo stvoriti generacije kojima srpske žrtve u 20. vijeku neće značiti ništa, a bez pijeteta prema žrtvama, ne može biti stvarana zdrava budućnost", rekla je Cvijićeva.

Ona je završila školu o proučavanju Holokausta u Јerusalimu, te je, poučena radom Јevreja, pokušala da u Republici Srpskoj prikaže samo jednu od priča.

U dokumentarnom filmu "Četiri kocke šećera" prikazano je svjedočenje Gojka Bjelajca /78/ iz Sovjaka kod Gradiške o životu prije boravka u logoru, boravku u dječijem logoru u Sisku i načinu na koji je preživo.