latinica  ћирилица
26/05/2016 |  20:37 | Autor: TANЈUG

Kovač: Dogovor još nije u potpunosti postignut

Komentarišući izjavu evropskog komesara Јohanesa Hana da je sa Hrvatskom nađeno rješenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i da se formalna odluka očekuje naredne sedmice, šef hrvatske diplomatije Miro Kovač kaže da dogovor još nije u potpunosti postignut, istakavši da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.
Zastava Hrvatske - Foto: Getty Images
Zastava HrvatskeFoto: Getty Images

"Mi smo razgovarali tom prilikom u Parizu i o tom mogućem rješenju. Očekujemo da ovih dana postignemo dogovor. Јoš ga nismo u potpunosti postigli. Kad ga postignemo, onda ćemo o tome hrvatsku i evropsku javnost jasno informisati", dodao je Kovač, prenosi regionalna tv N1.

On je dodao da je Hrvatska zaista razgovarala s Evropskom komisijom, zemljama članicama i holandskim predsjedništvom EU-a o rješenju.

"Želimo pronaći rješenje koje će jasno uvažavati hrvatske zahteve", rekao je Kovač.

"Bez ispunjavanja tih zahtjeva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče. Moguće je da će ti zahtjevi biti ispunjeni. Mi na tome radimo", dodao je on.

Kovač vjeruje da je rješenje moguće pronaći.

"Hrvatski interesi, na kojima radimo, koji su i evropski interesi, moraju biti zastupljeni", naglasio je Kovač.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je danas da je sa Hrvatskom nađeno rješenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, i istakao da formalnu odluku očekuje naredne sedmice, a otvaranje poglavlja - do kraja juna.

Evropski komesar je rekao da je sa Hrvatskom postignuto političko rješenje o pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Našli smo rješenje sinoć. Očekujemo naredne nedjelje formalnu odluku o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom", izjavio je Han na pitanje novinara u Briselu.