latinica  ћирилица
26/05/2016 |  22:01 | Autor: SRNA

Majkrosoft i Fejsbuk polažu kabl za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana

Američke kompanije "Majkrosoft" i "Fejsbuk" saopštile su da će zajedno raditi na polaganju kabla za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana.
Fejsbuk - Foto: Beta/AP
FejsbukFoto: Beta/AP

Novi, podmorski kabal "Marea" trebalo bi da bude postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja korisnika za bržim i pouzdanijim vezama.

"Pošto se svijet sve više kreće ka budućnosti zasnovanoj na kompjuterskom klaudu, `Majkrosoft` nastavlja da investira u našu klaud infrastrukturu kako bi se ispunila trenutna i ubuduće sve veća globalna potražnja za više od 200 klaud službi", istakao je zvaničnik "Majkrosofta" Kristijan Bilejdi.

Prema navodima kompanija, "Marea" će biti podmorski kabl sa najvećim kapacitetom koji je ikad položen u Atlantik. Očekivani kapacitet je oko 160 terabajta podataka po sekundi.

Kablovski sistem dug 6.600 kilometara biće prvi koji povezuje SAD sa Evropom i ići će od Sjeverne Virdžinije do Bilbaa u Španiji.

Od Španije, mreža podataka povezivaće centre u Africi, Aziji, Bliskom istoku i drugim dijelovima Evrope.

"Majkrosoft" je prije devet godina kupio akcije "Fejsbuka" za 240 miliona i ima 1,6 odsto udijela u vodećoj svjetskoj društvenoj mreži.