latinica  ћирилица
27/05/2016 |  16:01 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Delegacija Namibije posjetila Tehnički remont u Bratuncu (VIDEO)

Tehnički remont Bratunac, koji je privatizovan prije dvije godine proširuje saradnju sa Namibijom.
Delegacija Namibije posjetila Tehnički remont u Bratuncu - Foto: SRNA
Delegacija Namibije posjetila Tehnički remont u BratuncuFoto: SRNA

Vojna delegacija ove zemlje, predvođena načelnikom za logistiku Ministarstva odbrane Namupala Teofilusom, posjetila je danas ovu fabriku kako bi se upoznala sa kapacitetima, proizvodnim mogućnostima i obimom pružanja usluga u remontu naoružanja i vojne opreme. 

 Tehnički remont već dvije godine sarađuje sa Namibijom i ima dugoročne ugovore na period od 10 godina sa ovom zemljom, Zambijom i državama iz tog okruženja.

Poslovanje je trenutno zasnovano na remontima za vojnu industriju i pružanja usluga za civilni sektor,a uskoro će Tehničkom remontu imati i vlastitu proizvodnju streljačkog naoružanja.

Novi proizvod pištolj LS9 biće vizit karta ove firme u svijetu.

Nadamo se da ćemo za par mejseci biti u prilici da prezentujemo taj pištolj kao novi proizvod kao nešto proizvedeno u ovoj kompaniji, rekao je Slaven Ristić vlasnik ''ELW Global'',koja je većinski vlasnik Tehničkog remonta.

Firma je 99% orjentisana prema izvozu.

Zapošljava oko 150 radnika i uz to još oko 100 njih u Namibiji i Zambiji. Većinski vlasnik uredno izmiruje sve obaveze i reprogramirana dugovanja nagomilana prije privatizacije.

Novi vlasnik uložio je oko četiri miliona maraka u nabavku opreme, mašina i renoviranje nekadašnje fabrike za proizvodnju pločica u čiji prostor se uselio Tehnički remontni zavod nakon preseljenja iz Hadžića.

Primljeno je i 28 novih radnika.

Izmirena su dugovanja prema Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja što je omogućilo da se u posljednje dvije godine penzioniše 27 radnika ovog preduzeća.

Radi se na razvoju, osavremenjavanju i proširenju obima proizvodnje, posebno u civilnom sektoru.