latinica  ћирилица
27/05/2016 |  17:14 | Autor: SRNA

Bogdanić: Miličević vrši pritisak na pravosudne institucije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Milan Miličević svojim navodima da su protiv Bogdanića podnesene tri krivične prijave, čini pritisak na pravosudne institucije.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Sve su te teme davno okončane. Svako ima pravo da podnosi ili ne podnosi prijave, ali postoji i odgovornost ukoliko te prijave ne završe onako kako podnosilac očekuje", istakao je Bogdanić.

Bogdanić je naveo da je revizorski izvještaj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske za 2014. godinu, samim tim što je bio negativan, bio predmet tužilaštva.

On je, za navode da je bio u sukobu interesa, rekao da je to bila tema u proteklom periodu, o čemu se izjasnila Komisija za sukob interesa Narodne skupštine.

Miličević je na konferenciji za novinare SDS-a spomenuo i Bogdanićeve navode iz intervjua koji je dao "Glasu Srpske" da bi trebalo smanjiti broj bolničkih dana i upućivanje pacijenata na laboratorijske i druge pretrage.

"Trend je u okruženje, a i u Evropi, da se broj bolničkih dana znatno smanjuje, a da se liječenje sprovodi na druge načine. Ne znam koliko se Miličević u to razumije jer kad je riječ o racionalnijoj kontroli sredstava, onda govorimo o boljoj kontroli utroška sredstava, i nikome ne pada na pamet da smanjuje prava pacijenata", istakao je Bogdanić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kažu da je u Dom zdravlja u Tesliću, gdje je Miličević načelnik opštine, u nekoliko navrata primljen veći broj nemedicinskih radnika, i to bez saglasnosti nadležnog ministarstva.

"Napominjemo da je Ministarstvo i do sada bilo otvoreno za konstruktivne prijedloge i sugestije u vezi sa unapređenjem kvaliteta sistema zdravstvene zaštite za pacijente u Srpskoj, ali da se pod tim ne podrazumijevaju paušalni navodi inspirisani ličnim interesima", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća da je od 2012. godine uvedeno više od 100 novih usluga u okviru zdravstvenog sistema.

Iz Ministarstva napominju da su u potpunosti poštovali zakonske propise iz oblasti javnih nabavki, zapošljavanja i budžetskog sistema i da će nastaviti da unapređuje svoj rad i usklađuju procedure radi povećanja efikasnosti.

Srpska demokratska stranka podnijela je tri krivične prijave banjalučkom Okružnom tužilaštvu protiv ministra zdravlja Republike Srpske Dragana Bogdanića, izjavio je danas predsjednik Odbora SDS-a za zdravstvo i socijalnu politiku Milan Miličević.