latinica  ћирилица
28/05/2016 |  07:51 ⇒ 29/05/2016 | 09:05 | Autor: RTRS

Cvijanović: Važno da Srpska učestvuje u svim regionalnim događajima (FOTO/VIDEO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su skupovi kao što je Regionalni molitveni doručak u Beogradu važni zbog toga što šalju pozitivnu poruku šta je namjera regionalne saradnje.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je u Palati Srbija, gdje je organizovan molitveni doručak, rekla novinarima da je ovo dio velike tradicije i da je zahvaljujući prijateljima iz američkog Kongresa uspostavljena praksa da se organizuju i regionalni sastanci ove vrste.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska bila domaćin prije nekoliko godina upravo jednog Regionalnog molitvenog doručka, te da je to bio sjajan primjer da se pokaže na koji način političari, uz razumijevanje važnosti njihovih funkcija, mogu da spremno obavljaju svoje zadatke, što je i glavna poruka.

Cvijanovićeva je navela da je važno da Republika Srpska učestvuje u svim regionalnim događajima.

- Meni je veoma drago što se i ovdje nastavlja u kontinuitetu naše prisustvo koje je već godinama vidljivo i na centralnom događaju na nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu - rekla je Cvijanovićeva.

Molitveni doručak u Beogradu (Foto: Tanjug)

Ona je podsjetila da je na tom molitvenom doručku u Vašingtonu do sada bila četiri-pet puta, te da učestvuje koliko je to moguće i na drugim regionalnim skupovima.

- Poruka je da razumijemo koliko je važno da njegujemo regionalnu saradnju ne samo zato što nam je neko rekao nego zato što zaista proističe iz našeg stvarnog života i naših stvarnih potreba. Mi smo dio jednog šireg prostora koji je nekada živio zajedno svoj politički i ekonomski život, preživjeli smo sve što smo preživjeli, velike izazove i velika stradanja i zapravo je nužda i potreba da se dobro sarađuje - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što je ovaj doručak organizovan u Srbiji i što je Beograd domaćin.

- To šalje veoma snažnu poruku kao što je bila snažna poruka u tome da je Banjaluka prije nekoliko godina odabrana da se na neki način i lansiraju takvi događaji na ovom prostoru - navela je Cvijanovićeva.

Regionalni molitveni doručak okupio je više od 200 gostiju iz svijeta i regiona, među kojima su bili i predstavnici američkog kongresa njemačkog Bundestaga, parlamentarci iz Austrije i predstavnici zemalja u regionu.

U radu skupa učestvovali su i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar inostarnih poslova BiH Igor Crnadak i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.

Skup je održan pod temom "Ljubi bližnjeg svoga", a predstavlja inicijativu Srbije za regionalno pomirenje i produbljavanje odnosa sa državama u regionu i svijetu.

Cvijanovićeva na Molitvenom doručku u Beogradu (Foto: Srna)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Regionalni molitveni doručak u Beogradu velika poruka mira važna ne samo za Srbiju već i za BiH i cijeli region. On je rekao da je ovaj molitveni doručak, organizovan po uzoru na američki, "veoma dobra stvar u našem regionu" s obzirom na ratove na ovom prostoru u proteklim godinama i sva negativna dešavanja, koja su uzela veliki danak svim narodima na prostoru bivše Јugoslavije.

- Ovakvi skupovi govore da možemo mnogo bolje, da možemo zajedno da živimo, da možemo da živimo u miru i mislim da je ovo velika poruka mira i suživota iz Beograda i da je veoma bitna ne samo za Srbiju, već i za BiH i za čitav region - rekao je Lukač novinarima u Palati Srbija, gdje je organizovan Regionalni molitveni doručak.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je važno što je na Regionalnom molitvenom doručku, koji je organizovan u Beogradu, prisutna Republika Srpska i njeni predstavnici, koji daju doprinos stvaranju stabilnog i snažnog regiona.

- Mi smo upravo na taj način posvećeni svojim poslovima, dužnostima, koje u okviru sistema Republike Srpske obavljamo, želeći da damo doprinos da stvaramo stabilan i snažan region, u kojem će se stvarati energija koja pokreće razvoj i stvara preduslove za normalniji i bolji život svih u regionu - rekao je Đokić novinarima u Palati Srbija, gdje je prisustvovao Regionalnom molitvenom doručku.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo učešćem na Regionalnom molitvenom doručku u Beogradu, navodeći da je ovaj skup doprinos približavanju regiona i da BiH ima poseban interes da sa susjedima ima veoma dobre odnose.

- Sama ta poruka, kako mi na srpskom kažemo - "ljubi bližnjeg svoga", odnosno poruka bliskosti prvima do sebe, a to su naši susjedi, dobra je za jačanje povjerenja među nama - rekao je Crnadak, navodeći da on prvi put učestvuje u jednom ovakvom događaju.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović izjavio je da Regionalni molitveni doručak u Beogradu šalje poruke saradnje, pomirenja i nastavka ozbiljnih razgovora kako da se čitav region unaprijedi i iskoriste mogućnosti međusobne saradnje.

"Bez mirnog i stabilnog Balkana nema uspješne Srbije"

Prema riječima ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina politika Srbije jeste da sa svojim susjedima ima najbolju komunikaciju i dobre odnose, te da čitav region bude primjer kako različiti narodi mogu da sarađuju i pronalaze zajedničke interese.

- Naš odnos prema susjedima biće srdačan i otvoren. Sa velikim naporom smo postigli političku stabilnost, i mi smo primjer kako ona dovodi do ekonomske stabilnosti. Tako ćemo nastaviti da se ponašamo - poručio je Vulin.

On je je istakao da nema uspješne Srbije bez mirnog i stabilnog Balkana.

- Mi ćemo sve učiniti da Balkan bude baš takav - rekao je ministar i dodao da se Srbija danas predstavlja u jednom dobrom svjetlu.

Potpredsjednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimir Marinković zahvalio je svima, a naročito gostima iz SAD.

- Ovo je jako važan događaj za Srbiju i region, a glavni cilj je da zajedno izgradimo mostove između država Zapadnog Balkana i naroda, i da izgradimo novu politiku pomirenja - rekao je Marinković.

Kongresmen SAD Robert Aderholt izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva molitvenom doručku, podsjetivši da je jedan takav održan u februaru ove godine u Vašingtonu.

- Htio bih da prenesem pozdrave svih mojih kolega iz SAD. Tema doručka "Ljubi bližnjeg svog" i naš clj je da danas razgovaramo o svemu što nas okuplja - rekao je Adelhort.

Molitveni doručak u Beogradu (Foto: Screenshot)

Izvor: Srna, Tanjug