latinica  ћирилица
28/05/2016 |  08:21 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Pomen generalu Taliću

Ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je general Momir Talić, koji je komandovao Prvim krajiškim korpusom Vojske Republike Srpske, dao izuzetan doprinos u probijanju koridora i spajanju zapadne i istočne teritorije Republike Srpske.
Pomen generalu Momiru Taliću - Foto: SRNA
Pomen generalu Momiru TalićuFoto: SRNA

Savanović je na obilježavanju 13 godina od smrti generala u njegovom rodnom selu Talići podsjetio da je probijanjem koridora omogućena veza zapadnog dijela Srpske sa maticom Srbijom.

- Perjanica tog vremena i komandovanja bio je general Momir Talić - rekao je Savanović.

On je rekao da je Talić na prevaru i neljudski potez uhvaćen u Austriji i odveden u Haški tribunal, koji je politički instruisan od velikih moćnika.

- Samo zato što je branio srpske prostore i srpski narod, naš opstanak i ostanak na ovom prostoru, odveden je u Hag gdje je mučen i maltretiran. On je to dostojanstveno podnosio - naglasio je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je general Talić simbol Prvog krajiškog korpusa, operativne sposobnosti i snage Vojske Srpske, proboja koridora i uspostave teritorijalne cjelovitosti Srpske.

- Da je samo to u životu uradio bilo bi dovoljno da uđe u istoriju - istakao je Savčić.

On je poručio da bi mnogi dijelovi novije srpske istorije trebalo da budu u školskim udžbenicima da pokoljenja ne bi istoriju iz ovog perioda učila iz presuda.

Na grobu generala Talića danas je služen pomen i položeni vijenci, kao i na spomen-bistu koja je postavljena ispred crkve u Talićima.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić umro je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.