latinica  ћирилица
28/05/2016 |  08:57 | Autor: klix.ba

Јesu li suplementi koje uzimate opasni?

U dosta slučajeva suplementi vitamina i minerala ili određenih biljnih pripravaka kako bi se poboljšale određene funkcije organizma znaju biti odličan način da poboljšamo vlastito zdravlje i imunološki sistem. No, baš kao i u svemu, i u svijetu farmacije i suplemenata potrebno je napraviti selekciju i pratiti zdrav razum te ne taj način spriječiti eventualne komplikacije.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Podaci Američke agencije za sigurnost hrane i lijekova navode kako se trenutno na tržištu nalazi više od 29.000 suplemenata, a ova je agencija odobrila samo neke od njih.

Za razliku od lijekova koje možete dobiti na recept i koje vam propiše ljekar, suplementi se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji i bez problema naručiti s interneta. Lijekovi prolaze stroge kontrole i klinička testiranja, što ih čini sigurnima za upotrebu, dok kod suplemenata to nije slučaj. Iz tog je razloga potreban oprez, budući da mnogi od njih znaju biti nesigurni za upotrebu te negativno uticati na zdravlje.

Ovo su samo neki od savjeta na koje je potrebno obratiti pažnju.

Konsultujte stručnjaka

Ukoliko ste već na nekoj terapiji, najmanje što možete napraviti je konsultovati se sa svojim ljekarom u vezi sa suplementima koje želite uzimati i biti sigurni u to da oni nećeuticati na terapiju koju već uzimate.

Čak i korisni suplementi mogu biti štetni u nekim situacijama, npr. kod trudnica ili dojilja, u slučaju neke hronične bolesti. Vaš ljekar ili farmaceut vam može dati više informacija pa je definitivno korisno posavjetovati se sa stručnjakom.

Obratite pažnju na dozu

U većini slučajeva više nije automatski i bolje. Ovo je posebno važno kad su u pitanju suplementi, budući da previše određenih vitamina ili minerala može napraviti još veću štetu od deficita. Preporučene doze vitamina i minerala će biti naznačene na pakovanjima, a u slučaju deficita savjetuje se da se konsultujete s profesionalnom osobom.

Ne kupujte "magične" pilule

Na internetu se može pronaći dosta "magičnih" pilula koje vam obećavaju gubljenje kilograma, povećanje seksualne želje i mogućnosti performansa itd.

Američka agencija za sigurnost hrane i lijekova navodi kako ovi suplementi znaju biti itekako problematični budući da neki od njih sadrže steroide i štetne tvari koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih poteškoća ukoliko se uzimaju "na svoju ruku". U većini slučajeva znaju uopšte ne djelovati.