latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:06 | Autor: Agencije

Avion na solarni pogon korak bliže obilasku Zemlje (VIDEO)

Avion "Solar Impulse 2", koji leti na sunčevu energiju, sletio je u srijedu u Pensilvaniji i uspješno završio 13. etapu puta oko svijeta na istočnoj obali SAD.
Avion na solarni pogon - Foto: Screenshot/YouTube
Avion na solarni pogonFoto: Screenshot/YouTube

Švajcarski pilot Bertran Pikar sletio je u 21:49 po srednjevropskom vremenu na međunarodni aeorodrom Lehaj Veli, nakon leta iz Dejtona koji je trajao oko 17 sati.

"Ovo je fantastičan trenutak. Stupio sam u kontakt s kontrolom leta Njujorkan. Prešli smo Sjedinjene Države", napisao je Pikar nešto ranije na Tviteru.

"Solar Impulse 2" se sada nalazi oko 150 km od Kipa slobode i Menhetna. Njujork će obilježiti posljednju američku etapu putanje aviona koji će zatim preći Atlantski okean i sletjeti u Evropu prije polaska u Abu Dabi, odakle su Bertran Pikar i Andre Boršbergf krenuli 9. marta 2015.

Avion SI2 leti uz pomoć Sunčeve energije koju prikuplja 17 hiljada solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra. Ukupno će preletjeti 35 hiljada kilometara. Prosječna brzina leta iznosi oko 45 km/h i može se udvostručiti pri punoj izloženosti suncu.