latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:39 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

BL: Danas tri operacije na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju (VIDEO)

U Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas će američki hirurzi sa domaćim ljekarima obaviti tri operacije - estetsku rekonstrukciju lica, korekciju urođenih anomalija, transfer masti i sekundarnu korekciju urođenih anomalija.
Klinički centar Banjaluka - Foto: RTRS
Klinički centar BanjalukaFoto: RTRS

Načelnik Klinike Nikola Baroš rekao je da je dolazak američkih hirurga rezultat potpisanog sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije američkog medicinskog univerziteta "DŽons Hopkins".

- Saradnja podrazumijeva i odlazak naših ljekara u SAD. U planu su i drugi projekti kao što je edukacija studenata i doktoranata sa Medicinskog fakulteta u Banjaluci na univerzitetu "DŽons Hopkins" - rekao je Baroš novinarima u Banjaluci.

Šef Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije u "Masačusets dženeral hospital" Branko Bojović, inicijator saradnje sa američkim i domaćim univerzitetima i zdravstvenim ustanovama, ocijenio je da UKC Republike Srpske ima dobre uslove za operacije iz ove oblasti medicine, te da će kolegama u Srpskoj prenijeti svoja iskustva i znanje.

Јedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz oblasti urođenih anomalija i rekonstruktivne hirurgije lica sa univerziteta "DŽons Hopkins" Ričard DŽejms Redet rekao je da će danas raditi složene zahvate rekonstrukcije lica i korekcije rascjepa usana.

On je istakao da u SAD godišnje uradi od 600 do 650 operacija, te da se, uglavnom, bavi pedijatrijskom estetskom hirurgijom.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Slobodan Hajder rekao je da Klinika za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju ima dobru opremu, te da je razmjena iskustava sa američkim hirurzima veoma korisna.

- Edukacija je veoma važna da bi dobili kvalitetan kadar. Posao ljekara je da cijeli život uči - istakao je Hajder.

U Republici Srpskoj ima oko 20 ljekara koji se bave ovom granom medicine u javnom i privatnom sektoru, a na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju najčešće su operacije šake.