latinica  ћирилица
28/05/2016 |  14:24 | Autor: novosti.rs

Menopauza i dalje tabu

Svaka druga žena koja prolazi kroz menopauzu pati u tišini i izbjegava da razgovara sa doktorima o ovoj temi jer ju je sramota, upozoravajući je zaključak britanskog istraživanja...
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Svaka druga žena koja prolazi kroz menopauzu pati u tišini i izbjegava da razgovara sa doktorima o ovoj temi jer ju je sramota, upozoravajući je zaključak britanskog istraživanja. Čak 42 odsto ispitanica priznaje da su simptomi gori nego što su očekivale, a trećina smatra da je to nešto sa čim same moraju da se izbore.

Prosječna žena ima sedam simptoma, uključujući valunge (iznenadne toplotne talase), noćno znojenje, promjene raspoloženja, nesanicu, nemogućnost koncentracije. Simptomi obično traju četiri godine, mada svaka deseta osjeća posljedice čak 12 godina. Ali, svaka peta žena relativno bezbolno prolazi kroz ovu fazu.

Menopauza obično pogađa žene u kasnim četrdesetim i ranim pedesetim godinama, a okidač je sve manja proizvodnja estrogena. Kako kažu ljekari, svaka žena je priča za sebe, ali istraživanje pokazuje da pripadnicama ljepšeg pola nedostaju prave informacije iz ove oblasti koje bi im pomogle da lakše prođu kroz neminovnu životnu fazu.