latinica  ћирилица
28/05/2016 |  15:52 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Ističe rok za kolektivne ugovore, a dogovora još nema (VIDEO)

Kada će početi pregovori socijalnih partnera o kolektivnimm ugovorima nije poznato.
Obućari` - Foto: SRNA
Obućari`Foto: SRNA

Prema svemu sudeći, važenje sadašnjeg opšteg kolektivnog ugovora i petnaest granskih, koji ističu za nekoliko dana, biće produženo.

I Vlada, i sindikat, i poslodavci tvrde da nisu odgovorni za to što ovaj posao još nije završen, iako je Zakon o radu donesen još krajem prošle godine.

Prolazi i maj. Pet mjeseci od donošenja novog zakona o radu, socijalni partneri još nisu sjeli za pregovarački sto,a kamoli dogovorili nove kolektivne ugovore.

Stavovi o dokumentima koji bi trebalo da definišu prava i obaveze poslodavaca i radnika,čini se idu po matrici nerazumijevanja socijalnih partnera.

Istoj onoj po kojoj su išli pregovori o zakonu o radu. Ko koči? Iz Vlade sada prst upiru u poslodavce.

- Činjenica je da ta isključivost poslije usvajanja Zakona o radu postoji kod poslodavaca i oni moraju biti spremni na kompromis, kaže resorni ministar Milenko Savanović.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavacan negira da su ini isključivi, a iz Saveza sindikata ne žele da se upuštaju u traženje krivca za nedonošenje kolektivnih ugovora. Imaju samo jednu poruku za socijalne partnere- da u narednih nekoliko dana sjednu i razgovaraju.

Poslodavci podsjećaju Vladu da je prije šest godina uz obećanje sindikata da će ući u pregovore o novom zakonu o radu, donesen kolektivni ugovor i priznata određena prava radnika koja opterećuju poslovnu zajednicu.

Pitaju, ako to nije prevara, zašto prošle godine predstavnici radnika nisu htjeli ni da razgovaraju. Tvrde da sada neće priznati određene, po njima, nelogične isplate radnicima.

Dužina trajanja godišnjeg odmora, prekovremeni rad, plaćeno i neplaćeno odsustvo, nadoknade i dodaci na platu...samo su neke od kategorija koje bi kolektivnim ugovorom trebalo da budu definisane.