latinica  ћирилица
29/05/2016 |  13:12 | Autor: RTS

Med, sunđeri i pivo kao novi antibiotici

Šta čaj, pivo, med i morski sunđeri imaju zajedničko? Sve njih naučnici razmatraju kao potencijalne izvore novih antibiotika. Kako mnogim pacijentima ne pomaže standardna antibiotska terapija, neophodno je da se "ubice bakterija" potraže na drugom mjestu.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Bakterije su sve češće otporne na „klasične" antibiotike, pa potreba za novim načinima liječenja opasnih patogena - postaje skoro akutna. Naučnici koji se bave farmacijom na Kardif univerzitetu otkrili su nekoliko neočekivanih prirodnih izvora za liječenje infekcija.

„Mnogo toga što radimo zasnovano je na nauci i tehnologiji, ali dosta toga ima i u znanju i iskustvu iz prošlosti", rekao je profesor Le Bejli. 

Naučnici, na primjer, razvijaju posebnu vrstu piva koja će spriječavati trovanje hranom. Prof. Le Bejli je takođe naveo da se med koristi već hiljadama godina za liječenje rana: "zaista se i dalje primjenjuje u bolnicama kod pacijenata sa nekim upornim infekcijama".

Poslije testiranja brojnih uzoraka meda iz svih krajeva Velsa, tim naučnika izdvojio je vrstu iz Tvivina u Gvinedu, koja ima iste antibakterijske potencijale kao i čuveni "manuka" med sa Novog Zelanda.

Po ljekovite biljke ne moramo u tropske šume

Istraživački tim, predvođen dr DŽenijem Hokinsom, pronašao je u "najmoćnijem" medu aktivna antibiotska jedinjenja. Zahvaljujući posebnoj Nacionalnoj bazi DNK podataka biljaka, naučnici su se potrudili da saznaju koje su to biljke i cvjetove pčele ʼposjećivaleʼ.

"Ranije bismo, u potrazi za egzotičnim ljekovitim biljkama, morali da krenemo u tropske šume i da se kanuom krećemo kroz Amazoniju, ali zar ne bi bilo divno da svako u svom okruženju (na primjer u planinskim predjelima) pronađe biljke koje bi posjedovale ljekovita svojstva?", pita se dr DŽejms Blekland, koji u potrazi za "ubicama bakterija" nije otišao dalje od lokalne kafane.

Blekland smatra da hmelj iz piva djeluje protiv brojnih patogena. "Hmelj se koristi stotinama godina za proizvodnju piva. Početkom 18. vijeka pivo se koristilo za spriječavanje krvarenja", kaže dr Blakland i dodaje da hmelj može biti efikasan lijek za tuberkulozu goveda.

Kenijski zeleni čaj ima najjače antimikrobno dejstvo

Poznato je da razne vrste čajeva imaju antimikrobno dejstvo i da posebno utiču na "loše" crijevne bakterije. Naučnici su sproveli niz istraživanja kako bi odredili koja vrsta čaja ima najmoćnije dejstvo polifenola ‒organskih hemikalija koje uništavaju bakterije.

Udruženi sa kompanijama koje proizvode čajeve, naučnici su analizirali vrste sa 37 svetskih plantaža i zaključili da posebno ljekovitu snagu imaju polifenoli zelenog čaja iz istočne Kenije. 

Јoš jedna alternativa klasičnim antibioticima mogli bi da budu i morski sunđeri, među kojima su i oni sa područja Kariba.

Dr Aleks Bela kaže: "Morski sunđeri žive u uslovima koji zahtjevaju velika prilagođavanja, što znači da posjeduju osobine pomoću kojih se uspješno bore sa konkurencijom. To znači da su sunđeri postali "vješti" u stvaranju supstanci koje "ubijaju neprijateljske ćelije".

Iako je u sunđerima pronađeno i testirano nekoliko supstanci sa antimikrobskim dejstvom, naučnici navode da je istraživanje sunđera kao "antibiotika budućnosti" tek u začetku.