latinica  ћирилица
30/05/2016 |  13:33 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Telegrami saučešća povodom smrti Svetozara Koljevića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas telegram saučešća porodici Koljević povodom smrti akademika Svetozara Koljevića, istakavši da je akademska zajednica i cjelokupna javnost ostala bez jednog od vodećih poznavalaca srpske, engleske i svjetske književnosti.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti akademika Koljevića, književnika, profesora, istoričara književnosti i člana Srpske akademije nauka i umetnosti", navodi se u telegramu saučešća.

Dodik je istakao da je akademik Koljević naučnim i pedagoškim radom promovisao i književnost i kulturno nasljeđe srpskog naroda, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

"Iskreno saosjećajući u bolu koji vas je zadesio upućujem vam izraze mog najdubljeg saučešća", dodaje se u telegramu saučešća.

Književnik, istoričar književnosti i prevodilac, akademik Svetozar Koljević /86/ preminuo je juče.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici Koljević, povodom smrti akademika Svetozara Koljevića.
Cvijanovićeva je istakla da je akademik Svetozar Koljević ostavio neizbrisiv trag svojim naučnim i pedagoškim radom, njegujući kulturno nasljeđe srpskog naroda.

"Ostaće upamćen kao jedan od najistaknutijih poznavalaca srpske, engleske i svjetske književnosti, istoričar, intelektualac i patriota", navodi se u telegramu premijera Srpske.

Cvijanovićeva je telegram uputila u ime Vlade Republike Srpske, svoje i u ime građana Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je danas u ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime izraze iskrenog saučešća porodici Koljević povodom smrti akademika Svetozara Koljevića, jednog od naših najistaknutijih poznavalaca srpske, engleske i svjetske književnosti.

- Akademik Svetozar Koljević svrstan je u red najznačajnijih naučnika, pedagoških radnika i kulturnih poslenika koji je dao dragocjen doprinos razvoju i afirmaciji domaćih, ali i univerzitetskih institucija u svijetu i na taj način je afirmisao rodnu Banjaluku, Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini, napisao je predsjednik Narodne skupštine u telegramu porodici Koljević.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uputio je, povodom smrti akademika Svetozara Koljevića, saučešće njegovoj porodici.

"Duboko me je potresla vijest o smrti poštovanog profesora Koljevića. Ostaće nam zauvijek u sjećanju njegova posvećenost rodnom gradu Banjaluci, pregalački rad u oblasti književnosti, njegovi prevodilački radovi, kao i odanost studentima i saradnicima. Izgubili smo divnog čovjeka i uglednog akademika", navodi se u Ivanićevom telegramu saučešća.

Književnik, istoričar književnosti i prevodilac, akademik Svetozar Koljević /86/ preminuo je juče, a biće sahranjen u srijedu, 1. juna.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno saopšteni.