latinica  ћирилица
31/05/2016 |  11:02 ⇒ 11:35 | Autor: Glas Srpske

Lov na komarce prvo uz Vrbas

Uništavanje larvi komaraca počinje ovih dana. Vremenske prilike nam idu naruku jer je potrebno da temperatura vode bude oko 15 stepeni da bi larve mogle da se razvijaju u barama i prostorima gdje ima stajaće vode.
Zaprašivanje komaraca - Foto: ilustracija
Zaprašivanje komaracaFoto: ilustracija

Rekao je ovo za "Glas Srpske" direktor "Eko-bela" Vladimir Šušnjar, čije je preduzeće zaduženo za zaprašivanje komaraca.

- Gradska uprava će po stručnim preporukama da odredi prioritete zaprašivanja. To su uglavnom područja u blizini vodotoka, odnosno uz rijeku Vrbas i njene pritoke, jer je tu najveća koncentracija komaraca - rekao je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, površine koje nisu pokošene i  parkovi neće biti zaprašivani jer tu nije moguće uništavanje larvi komaraca. Kasnije će biti procijenjeno da li će biti vršeno uništavanje odraslih jedinki.

- Sa zemlje ćemo zaprašiti oblasti sa stajaćim vodama, deponije, prostore oko auto-otpada gdje ima starih auto-guma. To su mjesta gdje se oni razvijaju - rekao je Šušnjar.

Dodao je da će stanovništvo na vrijeme biti obaviješteno o svim radnjama koje će izvoditi ekipe za uništavanje insekata.

- Pčelari nikada nisu bili ugroženi i neće jer mi zaprašivanje radimo kada pčele miruju, poslije 20 časova. O našim aktivnostima obavezno obavještavamo građane, kao i institucije - kazao je Šušnjar.

U Gradskoj upravi kažu da će preventivne mjere biti preduzimane u skladu sa Programom dezinsekcije, te stručnom procjenom izvođača i nadzornog organa.

- Za zaprašivanje komaraca ove godine je u budžetu grada  planirano 40.000 KM - rekli su u Odjeljenju za društvene djelatnosti.
Istakli su da će pratiti prisutnost larvi, a larvicidni tretman će se vršiti najmanje tri puta, u zavisnosti od razvoja generacija komaraca.

- Po uputstvima koja smo dobili od Instituta za javno zdravstvo, dezinsekcija komaraca će se zasnivati prevashodno na larvicidnom tretmanu, a suzbijanje odraslih formi biće svedeno na neophodan optimum - kazali su u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Istakli su da će se dezinsekcija vršiti ekološki najprihvatljivijim biocidima, a stanovništvo će biti pravovremeno obaviješteno o svim aktivnostima u vezi sa suzbijanjem komaraca.

Tigrasti komarci

Tigrasti komarci najpoznatiji su prenosnici virusa, odnosno groznice "zapadnog Nila", a jedan slučaj pronalaska ovog komarca zabilježen je i na području grada. Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi.

- Najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima - objašnjavaju epidemiolozi.