latinica  ћирилица
31/05/2016 |  14:25 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Bogdanić-Mandić: Riješiti problem skladištenja lijekova

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić održali su danas sastanak u Sarajevu tokom kojeg su razgovarali o funkcionisanju zdravstvenih sistema na području Republike Srpske i Federacije BiH.
Bogdanić sa ministrom FBiH Vjekoslavom Mandićem - Foto: RTRS
Bogdanić sa ministrom FBiH Vjekoslavom MandićemFoto: RTRS

Ocijenjeno jeda je dosadašnja saradnja dva ministarstva odlična te je dogovoreno da se u narednom periodu posebna pažnja posveti usaglašavanju zakonskih regulativa iz oblasti zdravstva, a u cilju unapređenja dalje saradnje i boljeg funkcionisanja zdravstvenih sistema na području BiH.

Ministri su razgovarali i o akutelnoj situaciji u području farmaceutike, te istakli da u potpunosti podržavaju donošenje Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini, ali uz striktno poštovanje zakonom propisanih procedura za donošenje Pravilnika.

Razgovarano je i o aktuelnom problemu u vezi skladištenja lijekova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. S tim u vezi, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Federalno ministarstvo zdravstva traže od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Međunarodnog aerodroma Sarajevo da u najkraćem vremenskom roku riješe ovaj problem kako se ne bi ugrozilo redovno snabdijevanje lijekovima.

Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu zajednički raditi i intenzivno sarađivati u cilju unapređenja zdravstvenih sistema Republike Srpske i FBiH te zdravlja stanovništva na području BiH.