latinica  ћирилица
31/05/2016 |  15:43 ⇒ 15:57 | Autor: B92

Napravljena maska koja kontroliše snove

Maska se pali poslije četiri do pet sati kada se spavač nalazi u dubokom snu, a kreirana je sa namjerom da omogući ljudima da poboljšaju svoje snove i da ih se bolje sjećaju budući da sami učestvuju u njihovom stvaranju
Napravljena maska koja kontroliše snove - Foto: Screenshot/YouTube
Napravljena maska koja kontroliše snoveFoto: Screenshot/YouTube

Јoš od nastanka vremena, odlazak na spavanje i sanjanje je bio najpouzdaniji način uživanja u iskustvu virtuelne stvarnosti. Јedini problem je što ljudi nemaju kontrolu u različitim situacijama u kojima se u snovima nađu.

Međutim, nova tehnologija može da ponudi rješenje za ovaj problem, a jedna kompanija tvrdi da je napravila uređaj koji omogućava korisnicima da postanu gospodari sopstvenih snova.

Američka firma po imenu Bitbanger Labs je kreirala takozvanu “lucidnu masku za spavanje“ koja omogućava ljudima da kontrolišu svaki aspekt svojih snova.

“Pomislite na ljubičastu kravu, okrenete se i u ćošku sobe će i biti ljubičasta krava“, rekao je Tomas Pizel, ekspert za snove.

“Možete da hodate kroz zidove, pa čak i da pričate sa samim snom“, rekao je Pizel i dodao: “Sve što možemo da zamislimo, možemo i da direktno iskusimo“.

Maska koja se zove Remee u sebi sadrži šest LED lampica koje nijesu dovoljno jake da probude spavača, ali omogućavaju mozgu da ih registruje.

Maska se pali poslije četiri do pet sati kada se spavač nalazi u dubokom snu, a kreirana je sa namjerom da omogući ljudima da poboljšaju svoje snove i da ih se bolje sjećaju budući da sami učestvuju u njihovom stvaranju.