latinica  ћирилица
02/06/2016 |  14:12 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

CIK BiH ovjerila još 11 političkih stranaka

Centralna izborna komisija BiH danas je u Sarajevu ovjerila još 11 političkih stranaka za učešće na lokalim izborima u BiH , 2. oktobra, a konačan broj stranaka koje će učestvovati na izborima trebalo bi da bude poznat najkasnije 4. juna.
CIK BiH -
CIK BiH

CIK BiH je dopunskom odlukom ovjerio i 44 političke stranke za one izborne jedinice za koje su u međuvremenu dostavile dovoljan broj validnih potpisa podrške birača.

Nakon otklanjanja nedostataka danas su ovjerene i prijave za još 38 nezavisnih kandidata. Za učešće na izborima prijavilo se 115 političkih stranaka, a CIK je do sada ovjerio njih 104. 

NAPREDNjACI I RADIKALI USKLADILI NAZIVE

Napredna Srpska - NS i Srpska radikalna stranka ispoštovale su odluku CIK BiH i promijenile svoje nazive kako bi se razlikovale od drugih stranaka sličnog naziva, saopšteno je na današnjoj sjednici CIK-a u Sarajevu.

Napredna Srpska - NS na lokalnim izborima 2016. godine pojaviće se pod imenom NS, a Srpska radikalna stranka u izborne svrhe koristiće naziv Srpska radikalna stranka "Srpska u sigurne ruke".

CIK je na jednoj od svojih prethodnih sjednica donio odluku da Napredna Srpska - NS i Srpska radikalna stranka izmijene svoje nazive s obzirom da postoje druge stranke sa sličnim imenom što birače može dovesti u zabunu.

Odluka je donesena nakon što su za predstojeće lokalne izbore, uz Naprednu Srpsku - NS, prijavu za učešće dostavile Napredna Srpska i Srpska napredna stranka.

Uz Srpsku radikalnu stranku prijavu su dostavile i Srpska radikalna stranka Republike Srpske i Srpska radikalna stranka "9. januar".

Izvor: RTRS, Srna