latinica  ћирилица
03/06/2016 |  17:13 | Autor: SRNA

Sjećanje na Srbe ubijene u Ledićima kod Trnova

Gordana Elez, kćerka Save Kenjića kojeg su zajedno sa komšijama ubili muslimanski vojnici u selu Ledići u federalnoj opštini Trnovo prije 24 godine, kaže da ne očekuje da će zločinci za masakr nad srpskim civilima biti kažnjeni i da će pravda biti zadovoljena.
Ledići kod Trnova - Foto: SRNA
Ledići kod TrnovaFoto: SRNA

"Te pravde neće biti. Sve je deklarativno i na tome se završava. Izgubila sam povjerenje u vlasti, posebno u našu, jer mislim da su previše blago prihvatile sve ovo što se dešavalo nedužnim žrtvama, djeci, ženama i starim ljudima", rekla je Elezova na obilježavanju 24 godine od stradanja nedužnih Srba u Ledićima.

Ona je istakla da su posmrtni ostaci njenog oca, koji je tada imao 59 godina, zajedno sa ostalim ubijenima pronađeni nakon devet godina na Јavorskoj kosi, te da se tokom identifikacije viđelo da su ubijeni na izuzetno svirep način.

"Nad tim ljudima je izvršen masakr, a, iako se zna ko je to uradio, osude još nema. Svi vidimo šta se radi i kakav je odnos i jednih i drugih prema žrtvama. Nebitno je ko je žrtva, ne treba biti okrutan i žaliti samo svoje, jer žrtva je žrtva, bez obzira o kome je riječ", kaže Elezova.

Ona je istakla da su, prema priči njenog djeda, Ledići oduvijek bili 100 odsto srpsko selo koje nikada nikome nije smetalo, te da ovoliko žrtava nije imalo ni tokom ranijih ratova.

Elezova kaže da su mještani, pa i njen otac koji je tu imao vikendicu, vjerovali komšijama sa kojima su lijepo živjeli. Zbog toga je otac i nju zvao da dođe sa djecom jer nije mogao vjerovati da se može nešto loše dogoditi.

"Moja djeca su tada bila mala i savjetovao nam je da dođemo u vikendicu jer je tu bezbjedno. Sreća je da nismo došli jer bi i moja djeca završila kao i svi ostali", kaže Elezova.

U selu Ledići kod Trnova danas je služen parastos za 24 Srba koje su na današnji dan 1992. godine na monstruozan način ubili pripadnici takozvane Armije BiH, a najmlađa žrtva imala je 18 mjeseci.

Istraga, koju je sproveo MUP Republike Srpske, pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Јedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, grupu koja je išla prema Kalinoviku presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim 11-godišnjeg dječaka koji je povrijeđen ležao među truplima.

Do 2001. godine iskopani su posmrtni ostaci 24 žrtve. Kosturi su uglavnom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način - klanjem, vješanjem ili gušenjem.