latinica  ћирилица
06/06/2016 |  10:53 ⇒ 11:24 | Autor: TANЈUG

SAD: Ubrizgavanjem DNK, prasići sa ljudskim organima

Zbog nedostatka organa za transplataciju - pankreasa naučnici SAD-a ubrizgavaju ljudske matične ćelije u embrion praseta 28 dana prije nego što se krmača oprasi, zbog čega se mladunče rađa sa tim ljudskim organom.
Uzorak DNK (ilustracija) -
Uzorak DNK (ilustracija)

Prošle godine, SAD Nacionalni institut za zdravlje, proglasio je moratorijum na finansiranje ovakvih eksperimenata.

Glavni problem je strah od širenja ljudskog DNK na mozak svinje u razvoju, čime bi ga učinile polučovjekom.

Pablo Ros kaže da je to malo vjerovatno, ali da moraju da budu oprezni.

"Mi smatramo da su male šanse da prase dobije mozak sa ljudskim funkcijama, ali to još nije istraženo" rekao je biolog Ros.

Embrioni su dio istraživanja čiji je cilj je prevazilaženje svjetskog deficita organa za transplataciju, prenosi BBC.

Tim sa Univerziteta u Kaliforniji, objašnjava da se ovi prasići, koje nazivaju "ljudska svinja", ponašaju i izgledaju isto kao obične svinje.

"Ljudska svinja" se proizvodi u dvije faze, prenosi BBC. Prvo, tehnika poznata kao uredivanje CRISPR gena, se koristi za uklanjanje DNK iz embriona nedavno oplođene svinje kojim se blokira formiranje pankreasa kod nerođenog praseta, čime se stvara genetska "rupa". Zatim se ubrizgava matična ćelija ljudskog pluripotentne u embrion.

IPS ćelije su izvedene iz tijela formiranog čovjeka i podstiču stvaranje i razvoj pankreasa.

Reproduktivni biolog koji vodi istraživanje Pablo Ros rekao je za BBC da se "nada da će embrioni normalno da se razvijaju, da će proizvedeni pankreas biti 100 odsto ljudskog sastava i funkcije i da će biti kompatibilan sa pacijentima koji čekaju transplataciju".

Profesor na odjeljenju za neurohirurgiju univerziteta u Minesoti Valter Niska tvrdi da su svinje "najsavršeniji ljudski inkubator" i da u njima mogu da se razviju ljudski pankreas, srce, jetra, bubrezi, pluća čak i očne rožnjače.