latinica  ћирилица
07/06/2016 |  19:39 | Autor: Dojče vele

Gomila problema za Hilari Klinton

Postupak predizbora još nije završen, ali je sve izglednije da će se za ulazak u Bijelu kuću takmičiti Hilari Klinton i Donald Tramp. Njih dvoje su, međutim, najneomiljeniji kandidati od kad se ispituje javno mnjenje.

Kada je riječ o Hilari Klinton, stručnjak za američku politiku Adam Ramej sa univerziteta Njujork u Abu Dabiju smatra da ona ima i većih problema od ponekog političkog skandalčića: “Јedan od njenih najvećih problema je njena percepcija u javnosti. I Donald Tramp i Hilari Klinton imaju neslavnu čast da budu kandidati sa najnižim ugledom koje su obe velike stranke istakle u predsjedničkoj trci otkad se ti podaci uopšte mjere.“

Hilari Klinton tako, prema istraživanju portala “Real Klir Politiks“, čak 55,8 odsto Amerikanaca doživljava negativno. Samo njih 37,6 procenata ima dobro mišljenje o najvjerovatnijoj kandidatkinji američkih demokrata. Vrijednosti najvjerovatnijeg republikanskog kandidata Donalda Trampa su samo neznatno lošije: 58 odsto Amerikanaca ima loše mišljenje o njemu, a 35,4 procenta Trampa doživljava pozitivno.

Ispitivanje javnosti pokazuje ne samo da Tramp ima problema sa brojnim republikancima, već i da Hilari Klinton nema podršku čitavog niza njenih demokrata – oni je jednostavno ne vole ili joj ne vjeruju. Već i sama činjenica da je njen rival Sanders nedavno zatražio ponovno prebrojavanje glasova u Kentakiju, pokazuje koliko je duboko nepovjerenje liberalnih aktivista prema toj političarki, smatra Ramej.


“Njeno poštenje i njena vjerodostojnost najvažniji su problemi iz kojih onda nastaju svi ostali“, upozorava Adam Ramej. Njeno ime se stalno povlači u sporu o korišćenju službene elektronske adrese u vrijeme dok je bila ministarka spoljnih poslova. Ramej je uvjeren da su sve to samo manifestacije dubokog nepovjerenja koje mnogi Amerikanci gaje protiv najvjerovatnije kandidatkinje demokrata za položaj predsjednice SAD.

Na ovim izborima, gdje se izrazito osjeća bijes birača protiv establišmenta i političke elite, Hilari Klinton je, kao bivša “Prva dama“, senatorka i ministarka, u stvari idealni cilj svih mogućih političkih napada. I to ne samo za Bernija Sandersa, već i za njenog vjerovatnog protivkandidata Donalda Trampa. On je, naime, uspio da se stavi na čelo upravo tog raspoloženja protiv okoštalih struktura i “uvijek istih“ političara koji diktiraju život “običnim“ Amerikancima.

Tu “antiestablišment-kartu“ Tramp će bez milosti da iskoristi i protiv Klintonove – iako je u stvari fascinantno kako mu je uopšte uspjelo da stane na čelo takvog anti-elitističkog raspoloženja. Upravo je Donald Tramp živi primjer elite i establišmenta, smatra Skot Lukas, profesor američkih studija na univerzitetu Birmingem u Velikoj Britaniji.

“To je običan trik. Imamo dva kandidata koji sasvim jasno i nedvosmisleno pripadaju establišmentu i eliti – kod Trampa je to finansijska, a kod Klintonove politička elita.“ Ali za razliku od Hilari Klinton, tajkun nekretnina, medijska zvijezda i milijarder iz Njujorka Donald Tramp do sada je uspio da uvjeri birače da on u establišment ne spada. Od toga da li će i dalje uspjeveti da tako “maže oči“ biračima, u velikoj meri zavisi i konačni ishod trke za Bijelu kuću.

Za Lukasa, Hilari Klinton ima jedan još veći problem od pitanja da li pripada ili ne pripada eliti: to je utisak izvještačenosti i glumatanja“ koji ostavlja kada se pojavi u javnosti. “Suština je da Hilari jednostavno ne dopire do ljudi kao njen muž, Bil. On je uvijek osvajao i još uvijek osvaja ljude kada stane pred njih. Ona pak kod javnih nastupa djeluje veoma izvještačeno, bilo da je riječ o stranačkim mitinzima ili pri susretima sa ljudima.“

Mnogi Amerikanci zato smatraju da se Klintonova “ponaša kao robot“ i da “ne pokazuje svoje pravo lice“. Zato se nakon njenih javnih nastupa često pitaju šta ona zaista misli o nekom problemu i pitanju, upozorava Ramej. “Njen muž Bil bio je majstor da se prilagodi duhu vremena, ali s tom razlikom što je on bio i otjelotvorenje pristupačnosti i omiljenosti, što Hilari do sada nije uspjela da postigne.“

Za razliku od Hilari Klinton, to definitivno nije problem Donalda Trampa. On je često agresivan, njegove izjave neretko su avanturističke, a njegova stranačka pripadnost nije jasna. Ali, uprkos svemu tome (ili možda baš zato), on se doživljava kao neko ko je autentičan. “Tramp je kao loš politički improvizator. On jednostavno kaže sve što mu padne na pamet. Biće zanimljivo pratiti koliko to može da se okrene protiv Trampa“, kaže Lukas.

Stručnjaci za američku politiku uvjereni su da Hilari Klinton neće biti dovoljno samo da čeka da Donald Trump svojim brbljarijama sebi zada toliko autogolova, pa da sam sebe otera iz trke: “Ako Hilari zaista želi pobjedu na ovim izborima“, smatra Ramej, “onda mora da nauči da zrači bar minimalnu količinu ljudskosti. I barem nekako da uspjeva da komunicira i sa običnim ljudima – onima koji zaokružuju ime kandidata na biračkom listiću.“