latinica  ћирилица
08/06/2016 |  18:30 ⇒ 18:32 | Autor: B92

Naučnik slučajno dokazao teoriju staru 200 godina (VIDEO)

Američki naučnik slučajno je dokazao teoriju staru 200 godina koja se tiče električnih jegulja, a koju je postavio poznati istraživač iz 19. vijeka Aleksandar fon Humbolt.
Naučnik slučajno dokazao teoriju staru 200 godina - Foto: Screenshot/YouTube
Naučnik slučajno dokazao teoriju staru 200 godinaFoto: Screenshot/YouTube

Aleksandar fon Humbolt je tvrdio da je tokom svog putovanja po Amazonu 1800. godine bio svjedok borbe konja i električnih jegulja.

Ipak, od tada nije bilo zabilježenih tvrdnji da su eletkrične jegulje iskakale iz vode i napadale životinje na obali, pa se pretpostavilo se da je Hubolt preuveličao prizor koji je vidio.

Međutim, biolog, profesor Kenet Katana sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju, nedavno je otkrio da jegulje zaista mogu da iskoče iz vode kako bi napale veće životinje.

Do tog otkića je došao sasvim slučajno, kada je htio da prebaci jegulje iz jednog akvarijuma u drugi.

Naime, dok je koristio mrežu s metalnom drškom kako bi prebacio jegulje, primijetio je da su one nakon nekog vremena prestale da izbjegavaju mrežu i počele da se uzdižu iz vode i pritiskaju glavu na metalnu dršku kako bi generisale impulse visokog napona.

Nakon što je to uočio, profesor Katana je sproveo eksperiment. On je jegulje postavio u akvarijum na čijoj su se površini nalazile vještačke ljudske ruke i glave krokodila.

Nakon toga je snimio jegulje koje su iskakale iz vode kako bi položile svoju bradu na vještačke ljudske ruke i glave krokodila da bi ih uz pomoć stuje onesposobile.

Profesor Katana je rekao da je elektricitet koji jegulje stvaraju mnogo slabiji u vodi i zato one svoje neprijatelje "šokiraju" na suvom.

On je dodao i to da ni sam nije vjerovao u tvrdnje poznatog Humbolta, ali se ipak uvjerio da su istinite.