latinica  ћирилица
08/06/2016 |  20:36 ⇒ 21:05 | Autor: Index.hr

Zašto treba da jedemo trešnje?

Za zdravlje važne činjenice koje se vežu uz trešnje do nedavo su smatrane narodnom medicinom, ali su novija istraživanjima naučno dokazala brojne blagodati ovog voća.

Trešnja, grčki keratos, osnova za latinsku riječ cerasea, dolazi od grčke riječi keros, što znači rog. Trešnja potiče iz Turske, a u Rim je donesena oko 74. god. p.n.e.

Za zdravlje važne činjenice koje se vežu uz trešnje do nedavo su smatrane narodnom medicinom, ali su novija istraživanjima naučno dokazala brojne blagodati ovog voća.

Trešnja je izrazito bogata kalijem zbog čega povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma.

Peteljke plodova bogate su taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima te su se zahvaljujući takvom sastavu u narodnoj medicini koristile za pripremu čajeva koji podstiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega te mokraćnog mjehura.

U koštici trešnje nalazi se mala količina amigdalina, odnosno vitamina B17, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora te sprečava njegovo dalje širenje, ali i bolova koji su posljedica odvijanja kancerogenih procesa u tijelu.

Iako amigdalin može i uticati na sprečavanje pojave tumora treba napomenuti da amigdalin u sebi sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Flavonoid, koji možemo naći u trešnjama, takođe ima antikancerogena svojstva, ali i preventivno djelovanje kada je riječ o obolijevanju od bolesti srca.

Flavonoid je prirodna protivupalno sredstvo koje takođe ublažava simptome alergija i astme. Dalje, flavonoid pozitivno utiče na kolagen, strukturni element vezivnog tkiva.

Antocijanini, koji se nalaze u trešnjama, blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove, a navodno već samo 20 trešanja na organizam ima dejstvo poput tablete aspirina.

Trešnje jesti prije treninga

Trešnje uklanjaju fizičku i mentalnu iscrpljenost te loše raspoloženje.

Zbog navedenoga preporučuje se konzumacija trešanja u obroku prije treninga.

S obzirom da sadrže vrlo malo kalorija, a veliku količinu vode i vlakana, trešnje su sportistima naprosto neodoljivo voće.

Važno je naglasiti da bi konzumaciju trešanja trebalo izbjegavati neposredno prije konzumacije mesa iz razloga što njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što otežava njihovu probavu.

Energetska i nutritivna vrijednost

100 grama svježih trešanja sadrži samo 32 kcal.

U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 grama vode, 0,2 grama masti, 1 gram proteina i 16 grama ugljenih hidrata, od čega se 12 grama odnosi na šećer, a 2,1 grama na vlakana.

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, celulozu, pektin te organske kiseline, odnosno jabučnu, limunsku i vinsku kiselinu.