latinica  ћирилица
13/06/2016 |  07:43 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

NSRS: Zahtjev za preispitivanje odluke o Danu Republike (VIDEO)

U Banjaluci je održana sjednica tima Narodne skupštine za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na 9. januar - Dan Republike Srpske.
Sjednica tima Narodne skupštine - Foto: SRNA
Sjednica tima Narodne skupštineFoto: SRNA

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izjavio je novinarima da je tim okončao pripremu odgovora, koji će Ustavnom sudu BiH biti upućen nakon sjednice Odbora za ustavna pitanja Parlamenta Srpske, koja je zakazana za petak 17. jun.

Čubrilović je naglasio da su iskorišćene sve pravne mogućnosti da bi se preispitala odluka Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar kao Dan Republike Srpske proglašen neustavnim.

Ustavnom sudu BiH biće upućena dva zahtjeva, jedan kojim se traži da bude prihvaćena apelacija Narodne skupštine i drugi kojim se od Ustavnog suda zahtijeva da oduluku o neustavnosti 9. januara stavi van snage. Ukoliko se sud ogluši o zahtjeve iz Srpske, Čubrilović kaže da postoje i drugi pravni lijekovi.

Potpredsjednik Vlade Srpske i ministar pravde Anton Kasipović izjavio je da je tim pripremio dovoljno argumenata, na osnovu kojih bi, bude li odlučio u okviru prava, Ustavni sud BiH mogao da poništi svoju raniju donesenu odluku.