latinica  ћирилица
13/06/2016 |  22:25 ⇒ 14/06/2016 | 10:38 | Autor: RTRS

ASPEKT: Dan Republike Srpske između politike i prava (VIDEO)

U emisiji " Aspekt" bilo je riječi o najavljenim zahtjevima Narodne skupštine Republike Srpske da Ustavni sud BiH preispita odluku kojom je 9. januar, kao Dan Republike Srpske proglašen neustavnim.
Emisija Aspekt - Foto: RTRS
Emisija AspektFoto: RTRS

Vrijeme je da se sa političkog pređe na pravni osnov ocjene ustavnosti svakog pravnog akta. Sagovornici u emisiji “Aspekt” ističu da se nije promijenio ni Ustav, ni pravni osnov koji bi bio relevantna podloga da bude donesena ovakva neprihvatljiva i neprovodiva odluka.

“Počeli smo da sudimo o događajima koji su se desili i prije nego je donesen Ustav BiH, u ovom slučaju Dan državnosti veže se za vrijeme početka sukoba u BiH, a Ustav je sastavni dio Dejtonskog sporazuma", kaže Mile Dmičić, profesor Ustavnog prava

“U Zakonu o praznicima Republike Srpske se ne pominje Sveti Stefan. Ustavni sud raspravlja i donosi odluku o odredbi koje nema u Zakonu o praznicima", ocijenio je istoričar Željko Vujadinović.

 Praznici republike su sekularni, pa je prema tome i Dan Republike Srpske sekularni praznik.

“Venecijanska komisija ističe da odabir 9. januara nije sretan. Takva je formulacija. To je događaj koji je inspirisan nekim istorijskim činjenicama koje su važne za jedan narod, a da je bolno za pripadnike drugih naroda", kaže Darko Radić, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Željko Mirjanić, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci naglasio je značaj ciljeva koji se žele postići osporavanjem Dana republike:

"Kratkoročni su da se odredi struktura nastanka BiH u kojoj se želi reći da entiteni nisu unijeli svoju državnost, nego je izvedena iz Dejtona. Istorijski gledano, dugoročni cilj odluke Ustavnog suda je stvaranje jedinstevnog bh identiteta, pod uslovom da se svaki pojedinačni identitet stavi u drugi plan".