latinica  ћирилица
16/06/2016 |  10:29 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Škola "Georgi Stojkov Rakovski" simbol prijateljstva Banjaluke i Bugarske (VIDEO)

Ministri inostranih poslova BiH i Bugarske posjetili su Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski“ u Banjaluci.
Igor Crnadak u posjeti OŠ "Georgij Stojkov Rakovski" u Banja Luci - Foto: SRNA
Igor Crnadak u posjeti OŠ "Georgij Stojkov Rakovski" u Banja LuciFoto: SRNA

Osnovna škola „Georgi Stojkov Rakovski“, poznatija kao Bugarska , simbol je prijateljstva između Bugarske i BiH, s obzirom na to da je ova škola izgrađena sredstvima bugarskog naroda 1972, kao poklon stanovništvu Banjaluke nastradalom u katastrofalnom zemljotresu u oktobru 1969. godine. Dobra saradnja i do danas je nastavljena.

- Naši bileteralni odnosi su prekrasni i Bugarska će dati svu podršku da bi evropska integracija BiH išla što brže, rekao je Daniel Mitov, ministar inostranih poslova Bugarske.

Da su bileteralni odnosi između BiH i Bugarske dobri potvrđuje i ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

- Pokušavamo iz dana u dan da ih ispravimo, da bude više ekonomske saradnje, da ta saradnja bude što više u korist i naroda Bugarske i naroda BiH, istakao je Crnadak.

U cilju podizanja energetske efikasnosti, Vlada Bugarske ovoj školi donirala je i 40.000 maraka za izmjenu vanjske stolarije.

Osnovna škola iz Banjaluke godinama sarađuje i sa istoimenom školom iz Sofije. Tako su učenici iz Bugarske ove godine bili u posjeti najvećem gradu Srpske, dok će prijatelje u Sofiji učenici iz Banjaluke posjetiti u septembru, ove godine.