latinica  ћирилица
18/06/2016 |  16:20 ⇒ 16:20 | Autor: Večernje novosti

Od bezazlenog uboda do gušenja

Kako se odbraniti od opasnih insekata: Јaka alergija na ujed se manifestuje u vidu crvenih pečata po tijelu, oticanja usana, jezika, grla. Prirodna zaštita su eterična ulja jakog mirisa od eukaliptusa, žalfije, nane, pišu Večernje novosti.
Krpelj (Foto: Thinkstock) -
Krpelj (Foto: Thinkstock)

Uživanje u prirodi i zelenilu, poslije duge zime, uglavnom pokvare nasrtljivi insekti. Neki, poput komaraca, ulijeću u kuću čim uveče malo otvorimo prozor.

Koji insekti su najagresivniji, kakve posljedice imaju njihovi ujedi i kako da se odbranimo, objašnjava dermatolog primarijus dr Aleksandar Adamović, iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu u Srbiji:

"Svi insekti napadaju i svi su agresivni. Na našem podneblju uvijek postoji rizik od ujeda pčele, ose, stršljena, pauka i naravno komaraca. Svaki ubod izaziva lokalnu bolnu reakciju na koži, praćenu crvenilom, svrabom, toplotom, blagim do umjerenim otokom, koji ponekad može da bude deset santimetara u prečniku i stoji duže od 24 časa. Nekada se javljaju i plikovi, napunjeni limfnom tečnošću, mjesto ujeda svrbi, a češanjem plik može da pukne i dođe do razvoja bakterija. Češanje uzrokuje širenje infekcije, pa kasnije zahtijeva liječenje".

Koje alergijske reakcije još mogu da se jave?

- Kod prenaglašenog alergijskog odgovora, osim lokalnih simptoma, mogu da se jave crveni pečati po čitavom tijelu i otok mekih tkiva, jezika, grla, ždrijela... Posebno opasni mogu da budu otoci usana, nepca i disajnih puteva - ždrijela, dušnika i grkljana. Uz ove simptome se obično javlja mučnina, povraćanje, pad krvnog pritiska, što na kraju može da dovede do gušenja ako se na vrijeme ne primjeni adekvatna terapija. Ovakvi simptomi mogu da se jave i kod osoba koje nisu sklone alergijama, kao i kod onih koji su ranije imali alergijske reakcije na ubod insekta.

Kakava terapija se tada primjenjuje?

- Pošto je vrijeme za intervenciju veoma kratko, a ujedi mogu da se dogode bilo gdje, važno je da se ljudi skloni alergiji edukuju, da sami sebi mogu da daju injekciju adrenalina. Ne treba da čekaju da do reakcije dođe, već da injekciju ubrizgavaju čim dođe do ujeda. Ako im je ljekar blizu, osim adrenalina, dobijaju odgovarajuće kortikosterode i antihistaminike, da bi se alergija i otoci što pre povukli. Djeci starijoj od dvije godine, koja su posebno osjetljiva na ujede, nekoliko dana se daju i histaminici u vidu sirupa koji smanjuju svrab i otoke.

Kako da se zaštitimo od insekata?

- Najpouzdaniji su repelenti, koji mirisom teraju insekte, najviše komarce. Preporučuju se različita eterična ulja, sa jakim mirisima, kao što je ulje eukaliptusa, žalfije, mente... Koža može da se zaštiti i mazanjem mješavinom koja se pravi tako što se u šolji vode razmuti pet kapi ulja nara. Ishrana na bazi bijelog luka i namirnica bogatih cinkom i vitaminom B, takođe odbija insekte. Poželjno je i da naučite da prepoznate legla insekata u prirodi i izbjegavate ih. Parfem i odjeća jarkih boja privlači insekte i to je važno da se zna. Na otvorenom bi trebalo nositi odjeću dugih rukava, pantalone sa nogavicama, zatvorenu obuću i čarape. U kući i bašti ne treba uzgajati biljke koje privlače insekte. Ali, najvažnije je da osobe koje znaju da su alergične na ujede, ne idu same na planinarenje, izlete u prirodi, vožnju čamcem, plivanje, jer se ne zna kada će im zatrebati pomoć.