latinica  ћирилица
19/06/2016 |  21:29 | Autor: Večernje novosti

Stomačne tegobe kvare odmor

Infekcije: Na promjenu sredine tokom ljetovanja mnogi reaguju dijarejom. Problem nastaje usljed uzimanja neispravne vode za piće, pokvarene hrane, kao i zbog pojave parazita u organizmu.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

PUTOVANjE na odmor mnogima mogu da upropaste stomačne tegobe koje mogu da potraju i po nekoliko dana. Sa promenom sredine dolazi do poremećaja dobrih bakterija u crevima, pa umesto sunčanja na plaži mnogi većinu vremena tokom odmora provedu u toaletu.


Јedan od najčešćih simptoma koji se javlja već prvog dana odmora je dijareja. Ona je vrlo često praćena povraćanjem, a u nekim slučajevima i povišenom temperaturom. Profesor dr Nikola Milinić ,načelnik Gastroenterologije i hepatologije KBC "Bežanijska kosa" (Srbija), objašnjava da uzročnici proliva mogu biti bakterije salmonela, šigela, kao i pojedini paraziti.

- Do dijareje mogu da dovedu i neispravna voda za piće, pokvarena hrana, koja je često nedovoljno termički obrađena, neadekvatna higijena hrane i ruku - objašnjava dr Milinić. - U najvećem broju slučajeva, međutim, u pitanju su poremećaji našeg mikrobioma kada nam u crijeva, putem hrane i vode ulaze drugi mikroorganizmi na koje nismo navikli, a koji normalno žive u crijevima stanovnika zemlje u koju smo doputovali. Zato je potrebno neko vrijeme da se na njih naviknemo, da bismo kasnije i mi normalno podnosili njihovu vodu i hranu.

Za liječenje stomačnih tegoba, kaže dr Milinić, neophodno je piti probiotike koji pomažu da se reguliše crijevna flora. Kako organizam ne bi dehidrirao treba uzimati što više tečnosti, a u apotekama mogu da se kupe i mnogobrojni lijekovi koji sadrže elektrolite kojima nadoknađujemo izgubljenu tečnost. Da bismo izbjegli neželjene tegobe, ljekari savjetuju da se probiotici uzimaju i preventivno, nekoliko dana prije polaska na put, jer se na taj način obnavljaju dobre bakterije koje mogu da spriječe pojavu dijareje.

- Na odmoru treba jesti svježu i laganu hranu koja nije podložna brzom kvarenju i koja se brzo vari i ne opterećuje organizam - savjetuje doktor Milinić. - U vrijeme velikih vrućina metabolizam je sporiji, pa ga ne treba opterećivati energetski jakom hranom. Ishrana bi trebalo da bude bogate vitaminima i mineralima, bez mnogo masti i mesa, važno je uzimati salate, ribe, voće i bareno povrće.

POSTEPENI POVRATAK NA UOBIČAЈENU ISHRANU

Poslije prestanka stomačnih tegoba, na uobičajenu ishranu treba se vratiti postepeno, izbjegavati jaku i začinjenu hranu, a probiotike je neophodno uzimati najmanje još 10 dana. Ukoliko u međuvremenu dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, pa se pored dijareje, jave malaksalost, visoka temperatura, bolovi u mišićima, obavezan je odlazak kod ljekara.

- Stručnu medicinsku pomoć treba potražiti i kada je proliv uporan, traje po nekoliko dana, kao i u slučaju pojave krvi i sluzi u stolici - kaže dr Nikola Milinić.