latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:08 ⇒ 15:14 | Autor: sputniknews.com

Ni medvjed nije mogao da spriječi porođaj u ruskoj tajgi

Doktori u Republici Јakutiji prošlog vikenda su izveli porođaj u zabačenoj tajgi, dok su spasioci i policajci čuvali porodilju i ljekare od medvjeda, saopštili su u Ministarstvu zdravlja Republike Јakutije.
Rodila bebu okružena medvjedima ( Foto: minzdrav.sakha.gov.ru) -
Rodila bebu okružena medvjedima ( Foto: minzdrav.sakha.gov.ru)

Žena u 40 nedjelji trudnoće odlučila je da pomogne mužu i rođacima u ribolovu. Ribari su krenuli na jezero u zabačenu tajgu. Međutim, počeli su trudovi, pa su suprug i sestra krenuli da prebace trudnicu u bolnicu, ali se vozilo zaglibilo u blatu. Žena je ostala sa sestrom u šumi, dok je muž otrčao putem u nadi da će “uhvatiti“ signal na telefonu.

“U 23.28 po lokalnom vremenu u subotu je u hitnu pomoć stigla informacija da se u tajgi nedaleko od grada Mirnog porađa žena. Kola hitne pomoći i vozilo Ministarstva za vanredne situacije su požurili u pomoć, međutim, blato na putu im nije dozvolilo da dođu do porodilje“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Navedeno je da su doktori, spasioci i policajci morali pješke da prevale veliku razdaljinu da bi došli do žene koja se porađa. Porođaj se zakomplikovao zbog krvarenja trudnice.

Spasioci i policajci su pod oružjem čuvali ženu i doktore od mrkih medvjeda koji su šetali okolo.

Doktori i spasioci su zbog blata morali na rukama da nose majku i bebu do puta. Tamo su ih predali drugoj doktorskoj ekipi, koja je ih odvezla do centralne bolnice u Mirnom.

“Djevojčica je zdrava, teška 3,49 kilograma, a dugačka 52 centimetra. Zahvaljujući blagovremenoj akušerskoj intervenciji i kvalifikovanoj medicinskoj pomoći tokom evakuacije opasnosti po živote porodilje i novorođenčeta nema“, navela je glavna doktorka Tatjana Stručkova.