latinica  ћирилица
20/06/2016 |  22:10 | Autor: Agencije

"Zdrave" navike koje čine više štete nego koristi

Važno je voditi zdrav život, ali i u njemu treba imati granica. Neprestano dobijamo informacije šta je dobro, a šta loše za naše tijelo, na primjer koliko vode smijemo da unosimo, kako da se pravilno hranimo i vježbamo.
Namirnice (Foto: Thinkstock) -
Namirnice (Foto: Thinkstock)

Te informacije često mogu biti zbunjujuće, a mogu vas i zavarati.

Ovo je lista takozvanih zdravih navika koje treba da odbacite jer vam mogu donijeti više štete nego koristi.

Izbacivanje masnoća iz ishrane

Istraživanja su pokazala da bezmasna hrana uopšte ne pomaže ako želite da smršate. Istraživači su proučavali 50.000 žena koje su jele nemasnu hranu. Učesnici nisu imali manji rizik od raka ili srčanih obolenja. Nutricionisti preporučuju izbalansiranu dijetu sa zdravim mastima (orašasti plodovi, ribe, avokado) i složenim ugljenim hidratima (zeleni grašak).

Previše vježbanja

Nije dobro previše vježbati jer može biti podjednako štetno kao i kada niste uopšte aktivni. Vježbanje može preuzeti kontrolu nad vašim životom. Stalno ste umorni i pokušavate nedostatak energije da nadoknadite supstitucijom (kafa, energetska pića). Takođe, tijelo vam postane sklono povredama, jer ne dajete mišićima dovoljno vremena da se oporave.

Izbacivanje dezerta

Studije su pokazale kako zabrane često dovode do prejedanja. Mali dezerti neće naškoditi nikome i postoje načini na koje se slatkiši mogu jesti bez gojenja.

Česti međuobroci i grickanja

Unošenje malih obroka više puta dnevno prilično je zdravo, ali treba da budete pažljivi kako se ne biste preračunali i pojeli mnogo više od planiranog.

Preskakanje doručka

Svi su obroci podjednako važni, zato nemojte nijedan da preskočite. Kao što rijetko ko propušta ručak, tako treba biti i s doručkom. Ujutro treba unijeti hranu kako bi se metabolizam pokrenuo pa će tijelo imati više energije za ostatak dana i postojaće manja mogućnost prejedanja.

"No pain, no gain"

Šejn Meklin, sertifikovani trener kaže – Ako osjetite bol, prestanite! – i dodaje ako vas išta boli, završite za taj dan ili smanjite intenzitet pokreta. Osjećati se grozno nakon vježbanja nije željeni ishod. Јaka mišićna bol obično znači povredu, a ne dobru vježbu.

Voćni sokovi umjesto voća

Voće ima šećer u sebi, ali on je prirodan i ide u paketu s vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Voćni sok nema vlakna, što je izvor osjećaja sitosti.

Korišćenje isključivo maslinovog ulja

Maslinovo ulje je dobro, to se uopšte ne dovodi u pitanje. Ima puno antioksidansa i monozasićenih masnoća, koje smanjuju loš holesterol, ali nekada nije dobar izvor za kuvanje. Ima niži nivo sagorijevanja (186 stepeni Celzijusa), što znači da se sve dobro raspušta na nižim temperaturama i postoji mogućnost stvaranja loših hemijskih spojeva.