latinica  ћирилица
24/06/2016 |  19:13 | Autor: Index.hr

Dinja kao fintes saveznik - osvježava i pomaže mršavljenju

Јednogodišnja biljka porijeklom iz Azije, koja pripada porodici "Cucurbitaceae", sa samo 34 kalorija na 100 grama, je, pogađajte, dinja.
Dinja (Foto: 123rf) -
Dinja (Foto: 123rf)

Plod dinje može biti okruglog ili ovalno-izduženog oblika, s tvrdom glatkom, ili ipak naboranom korom, uglavnom teži od 1-2 kg. Unutrašnji, jestivi dio dinje, narandžaste je ili zelenobijele boje. U samom središtu ploda nalaze se sjemenke.

Energetska i nutritivna vrijednost

100 grama dinje sadrži samo 34 kcal.

Takođe, sadrži izrazito veliku količinu vode, u 100 grama nalazi se 91 gram vode, zbog čega se preporučuje njena konzumacija u toplim ljetnim danima. S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost, kao i veliku količinu vode u ljetnim mjesecima bezbrižno se možete osvježiti te hidratizovati vaše tijelo ohlađenom dinjom.

Ujedno u 100 grama dinje, osim vode,  sadrži i 8 grama ugljikohidrata, 0,8 g proteina te 0,1 g masti.

Bogata je vitaminom C, te u samo 100 grama nalazi se 36,7 mg vitamina C. U manjim količinama sadrži tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, željezo, magnezijum, bakar, kalijum, mangan i fosfor.

Neke vrste dinje, poput cantaloupe, sadrže i vitamin A koji je prisutan u obliku beta-karotena.

Dinja i zdravlje organizma

Vitamin C, takođe i A, djeluju kao antioksidansi te štite organizam od kardiovaskularnih bolesti. Konzumacijom dinje možete usporiti proces starenja organizma. Čak štoviše, zbog beta-karotena dinja se smatra antikancerogenom namirnicom.

Kalijum, koji je prisutan u dinji, u saradnji sa vodom postiče rad bubrega te uklanja štetne tvari iz organizma. Ujedno i snižava krvni pritisak.

Dinja i mršavljenje

Zbog male količine kalorija, ali velike količine vode i antioksidativnih svojstava dinja je zasigurno pravi izbor za svakog pojedinca koji vodi bitku sa suvišnim kilogramima.

Dinja je iznimno slatkog okusa i kao takva vam može pomoći odagnati potrebu za poslasticama koje pospješuju debljanje.

Naravno, prilikom serviranja dinju nemojte preliti s čokoladom.