latinica  ћирилица
25/06/2016 |  19:26 ⇒ 26/06/2016 | 14:33 | Autor: RTRS

Dodik sazvao sastanak o SSP-u (VIDEO)

Predsjednik Republike Milorad Dodik zakazao je za sutra sastanak predstavnika institucija i udruženja RS, dan prije nego što se Predsjedništvo BiH u Sarajevu u ponedjeljak izjasni o adaptaciji Sporazuma o pridruživanju sa Evroskom unijom.
Palata Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Republike SrpskeFoto: RTRS

Na sastanak su pozvani predstavnici Srpske u institucijama BiH, Vlade, Narodne skupštine, Privredene komore, Spoljnotrgovinske komore BiH , Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske, Udruženja povrtara i voćara i “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice. 

Svi predstavnici pozvani kod predsjednika Republike treba da dogovore zajednički stav o adaptaciji Sporazuma o pridruživanju. To očekuje i premijerka Željka Cvijanović, poručujući da Srpska razumije obaveze koje proističu iz Sporazuma, ali da ne može prihvatiti promjene nepovoljne po Srpsku.

"Sada u novom režimu koji se traži od nas nema nikakve carinske zaštite, potpuna liberalizacija. Čak i neki proizvodi koji nisu bili tretirani Sporazumom o stabilizaciji i pridruuživanju sada su stavljeni u ovaj režim. To je nešto što teško može podnijeti naša poljoprivrede i, a ukupno gledajući i privreda", smatra Cvijanovićeva.

Odluke o evropskom putu BiH ne mogu se donositi bez stava RS, poručuje lider socijalista Petar Đokić.

"Želimo da RS bude vidljivi dio u procesu evropskih integracija, a ne skriveni dio čemu se već 10-ak godina teži", poručuje Đokić.

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, pred sjednicu u Sarajevu u ponedjeljak, ponavlja da će se o adaptacije Sporazuma odrediti jednako kao i Srpska.

"Јa sam već ranije rekao da kada je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, njegova adaptacija poštovati stav Republike Srpske. Ovaj sporazum se odnosi na evropski put a to je u nadležnosti i entiteta i vrlo je jasno iz mehanizma koordinacije da bez stava entiteta nije moguće ostvariti napredak", izjavio je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

Sjednica Predsjedništva BiH u ponedjeljak, biće održana u skladu sa mehanizmom koordinacije – poručila je Aleksandra Pandurević iz SDS-a, tvrdeći da nije upoznata o sastanku kod predsjednika Republike.

Kaže da je tzv. Savez za promjene pripremio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke Velimira Јukića o popisu stanovništva.

"Ostalo je još finese da se dorade. Јa mislim da će već tokom ove sedmice ovlašteni podnositelji apelacije, ne znam ko će to biti- gospodin Bosić, Ivanić, Tadić podnijeti apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odluke", kaže Pandurevićeva.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe da treba uložiti napore da Јukićeva odluka bude povučena.

"Da se iskoriste svi elementi kako bi se zaštitio prije svega interes Republike Srpske, Srpskog naroda ali i svih ddrugih naroda i cijele BiH , jer najmanje nam treba falsifikovan, netačan, lažan popis stanovništva", dodaje Borenović.

Da li će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti usvojen do konačnog roka - 13. jula, kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU, zavisi od mnogo faktora. Јedan od njih je i postizanje zajedničkog stava na sutrašnjem sastanku u Palati Republike.